Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația olandeză de transport și logistică TLN informează că timpul de manipulare a containerelor a crescut până la 3,5 ore, presiunea asupra portului Rotterdam fiind mare și în creștere. Dar se pare că, datorită sistemului de comunicații și informații Port Alert, Autoritatea Portuară din Rotterdam, Portbase și TLN doresc să schimbe acest lucru.

Port Alert este în stadiu de pilot în 2023 și trebuie să devină sistemul central de transmitere a comunicațiilor, inclusiv despre perturbările din port. La proiect vor participa Autoritatea Portuară din Rotterdam, Portbase, TLN, cinci transportatori și două terminale și depozite, inclusiv Van der Stelt Logistics și terminalele Short Sea din Rotterdam

Toți aceștia cred că Port Alert face munca tuturor partenerilor de lanțul logistic din port mai eficientă și că, în plus, portul va fi mai sigur, în special pe drumurile unde există ambuteiaje și aglomerație.

La mijlocul lui decembrie, zeci de transportatori au organizat o acțiune de protest pe N15, lângă Rozenburg, deoarece s-au săturat de așteptarea din terminale și de la depozitele goale.

Conform barometrului realizat de Ti, Upply și IRU pentru al doilea trimestru din 2022, opt dintre cele mai mari creșteri trimestriale ale tarifelor de transport au fost pe rutele dintre orașe franceze și cele două mari porturi Rotterdam și Anvers.

Prețurile de transport pe bază de contract la exportul din Franța către aceste porturi au crescut până la o medie de 462 de euro (2,72 de euro/km), fiind cu 11,4% mai mari decât în primul trimestru al anului și cu 19,5% mai mari decât în perioada similară din 2021. Iar importurile franceze au fost cu 14,4% mai scumpe față de trimestrul anterior, adică de până la 558 de euro (3,29 de euro/km).

Pe piața spot, tarifele de export au ajuns la 502 euro (2,95 de euro/km), în creștere cu 14,4% față de trimestrul anterior, iar cele de import au crescut cu 12,4%, până la 630 de euro (3,71 de euro/km).

Cursele între orașe franceze și Rotterdam și Anvers au necesitat mai mult timp și au fost mai scumpe pentru transportatori, deoarece ambele porturi continuă să se lupte cu niveluri ridicate de congestie. De exemplu, în iulie Maersk a avertizat că nivelurile au fost critice încontinuu, iar compania Hapag Lloyd a introdus suprataxe pentru a încuraja colectarea și livrarea promptă a containerelor.

Întârzierile și suprataxele reprezintă, deci, cauzele principale ale creșterii tarifelor. Iar nivelul scăzut al apei Rinului a redus capacitatea de transport fluvial în regiune și, prin urmare, a adăugat mai multă presiune asupra transportului rutier de mărfuri spre și dinspre porturi.

În Franța cererea de mărfuri, atât la import, cât și la export, a crescut, iar cheltuielile gospodăriilor franceze au scăzut – cu 1,4% în al doilea trimestru din 2022 față de primul, în special din cauza costurilor mai mici cu alimentele, fiind tăiate de pe listă cele de lux – însă într-o măsură mult mai mică decât în restul Europei, în timp ce economia franceză se dovedește rezilientă.

Și consumul de bunuri fabricate a scăzut în Franța, dar numai cu 0,4%, iar PIB-ul țării a fost cu 1,9% mai mic față de primul trimestru al anului, o performanță mai bună decât a Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit, unde scăderile au fost de 4,6%, 5,0%, 5,5% și respectiv, 2,4% în aceeași perioadă.