Începând cu 16 februarie, Lituania a închis punctul de trecere a frontierei feroviare Stasylos-Byenyakoni cu Belarus din cauza numărului prea mare de cazuri de contrabandă. Prin urmare, în prezent, singurul punct de trecere a frontierei feroviare rămas deschis între cele două țări este Kena-Gudogai. În plus, Lituania se retrage din Programul de cooperare transfrontalieră cu Belarus în ceea ce privește fluxul de transport peste întreaga frontieră.
Potrivit Belsat, o publicație poloneză, oficialii vamali lituanieni au declarat că această decizie este legată de lipsa sistemelor cu raze X la stația Stasylos. Lipsa unor dispozitive de control adecvate facilitează contrabanda cu bunuri ilegale din Belarus în Lituania și, în special, în Kaliningrad.
De fapt, în ultimele luni, polițiștii de frontieră lituanieni au fost nevoiți să se confrunte cu episoade de contrabandă cu mărfuri ilegale și vagoane inscripționate cu simboluri pro-Rusia. Marfa ilegală, cu destinația Kaliningrad, a fost confiscată, în timp ce vagoanele ilegale au fost trimise înapoi la Kaliningrad și, respectiv, în Belarus.
Belsat a mai spus că oficialii vamali lituanieni au confirmat că închiderea punctului feroviar de trecere a frontierei Stasylos-Byenyakoni este o soluție temporară. Cu toate acestea, deocamdată nu a fost stabilită o dată de redeschidere. Punctul de trecere a frontierei feroviare Kena-Gudogai a rămas deschis deoarece poate conta pe tehnologii mai bune de raze X pentru a asigura controale mai bune și pentru a preveni contrabanda într-un mod mai eficient.
Vama lituaniană, în colaborare cu LTG Infra, a amplasat un sistem de control cu raze X la postul feroviar vamal Kena de la granița cu Belarus. Două scanere cu raze X vor fi instalate la punctul de trecere a frontierei Stasylos-Byenyakoni, precum și în Kybartai, la granița cu Kaliningrad. După cum a declarat Agne Bilotaite, ministrul lituanian al afacerilor interne, citată de presa lituaniană, punctul Stasylos va fi redeschis odată ce scanerele vor fi implementate.
Lituania va înceta colaborarea cu Belarus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră, după cum a declarat Ministerul lituanian de Interne la sfârșitul lunii ianuarie. Comitetul de Stat pentru Frontiera de Stat din Belarus a subliniat pe Telegram că autoritățile lituaniene nu au precizat motivele deciziei lor unilaterale de a pune capăt colaborării.
Cu toate acestea, Ministerul lituanian al Transporturilor a susținut că „decizia guvernului a fost luată în lumina situației politice din Belarus în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din 2020, a instrumentalizării de către regimul Lukașenko a migrației împotriva țărilor UE și a implicării sale în războiul împotriva Ucrainei”. Deja în 2020, Lituania a suspendat toate plățile către Belarus și partenerii săi în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră. Acest acord a fost semnat în iunie 2006.
Lituania nu este prima țară care își închide unul dintre punctele de trecere a frontierei cu Belarus. Pe 10 februarie, Polonia a închis punctul rutier de trecere a frontierei cu Belarus de lângă Bobrowniki. Aici va fi închis doar punctul de trecere a frontierei rutiere, cel feroviar din apropiere, în apropiere de Kuznica, rămânând deschis.
În prezent, după cum menționează Reuters, doar 2 din cele 6 puncte de trecere a frontierei dintre Polonia și Belarus sunt operaționale. Decizia Poloniei a venit după ce un jurnalist aparținând minorității poloneze din Belarus, Andrzej Poczobut, a fost arestat în ianuarie în Belarus și condamnat la 8 ani de închisoare. Înainte de sentință, potrivit guvernului polonez, Poczobut a petrecut 500 de zile în detenție în Belarus.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit