Obiectivul general al Romaniei prin proiectele de mediu este sa imbunatateasca infrastructura in conformitate cu standardele europene din domeniul managementului deseurilor, protectiei naturii si al termoficarii, pentru a spori calitatea mediului si a conditiilor de viata. In urma negocierilor cu UE privind Tratatul de aderare, tara noastra a obtinut o perioada de tranzitie pentru aplicarea normei comunitare in domeniul managementului deseurilor solide. Iar guvernul a elaborat POS Mediu, care isi propune protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata din Romania si acopera perioada 2007-2013, dar are obiective ce urmaresc nevoile de dezvoltare si dupa 2013, prin punerea bazelor dezvoltarii obiectivelor durabile.
Printre obiectivele POS Mediu se numarau si imbunatatirea managementului deseurilor si reducerea numarului de zone poluate istoric in cel putin 30 de judete pana in 2015.
In cadrul sistemelor de management integrat al deseurilor (SMID) urma sa creasca gradul de acoperire a populatiei care beneficiaza de colectarea deseurilor municipale si de managementul de calitate corespunzator si la tarife acceptabile, reducerea cantitatii de deseuri, mai ales a celor biodegradabile, cresterea cantitatii de deseuri reciclate si valorificate, infiintarea unor structuri eficiente de management al deseurilor si reducerea numarului de site-uri contaminate istoric – obiective din Tratatul de Aderare pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pana in 2020.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit