Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Compania de recrutare WSA Group, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de recrutare a șoferilor profesioniști din România, anunță o creștere cu 31% față de anul precedent, înregistrând o cifră de afaceri de 8 milioane de lei pentru anul 2022. În 2022, compania a recrutat peste 300 de șoferi profesioniști, pentru un portofoliu de 120 clienți, localizați în principal pe piețele de transport din Vestul Europei.

Potrivit companiei, anul 2022 a fost unul în care piața de recrutare a evoluat, pe seama trendului încă în creștere al comerțului online, în principal ca efect al evoluției din perioada pandemiei, dar și a creșterii activității economice, în general. Drept urmare necesarul de personal în transporturi a fost în creștere, ceea ce a generat și  creșteri ale salariilor șoferilor profesioniști. Astfel, valoarea salariului mediu lunar obținut de un șofer român angajat prin intermediul WSA Group pentru companiile din Europa de Vest a crescut la valori medii de aproximativ 2800 Euro, în creștere raportat la anul 2021, când media era în jurul valorii de 2200 Euro.

„Piața transporturilor, la nivel european, a cunoscut o contracție în primele luni ale anului 2023, aspect care s-a resimțit și în piața muncii din domeniul transporturilor. Companiile au avut pe masă mai multe CV-uri ale unor șoferi în căutare de loc de muncă, ceea ce a dus, implicit la o stabilizare a salariilor. Aceasta după ce, în 2022, acestea crescuseră considerabil, iar trendul părea că s-ar putea menține. Abia în luna aprilie am putut observa o revenire a cererii pentru șoferi profesioniști, semn că volumul de mărfuri transportate este din nou în creștere. Noi, la WSA, avem, în prezent solicitări pentru șoferi specializați pentru transport container / intermodal, transport de mărfuri și lichide ADR, produse siderurgice, produse alimentare și lista poate continua. Practic, punând sub lupă întreaga perioada de început de 2023, putem spune că a avut loc o corecție atât în piața de transporturi, cât și în cererea aferentă de resursă umană” a declarat Alexandru Cioc, co-fondator WSA Group.

Principalele solicitări ale șoferilor profesioniști la interviul de angajare rămân cele legate de pachetele salariale oferite, respect, seriozitate, condiții de munca bune, care să se adauge unui salariu bun, calculat transparent și plătit la timp. În plus, aceștia devin din ce în ce mai selectivi și când vine vorba de condițiile de lucru. Astfel, șoferii solicită ca activitatea să fie desfășurate pe camioane cât mai noi,  care să ofere siguranță în timpul condusului și ergonomia postului de lucru.

Pentru 2023, WSA Group estimează o creștere a cifrei de afaceri 25%, în condițiile în care se preconizează ca în acest an piața de transporturi europeană să își continue evoluția. În prima parte a acestui an, WSA Grup și-a extins deja echipa, pentru a putea fi mai aproape atât de clienți, cât și de angajații proprii. WSA Group țintește o creștere a portofoliului de clienți cu minim 20%, atât pe piața din România, cât și în străinătate, vizând să penetreze noi piețe, având deja maturitatea și experiența necesară. Ca o garanție a calității serviciilor prestate, WSA Group este în curs de certificare ISO 9001, certificare, urmărind, totodată, identificarea unor noi oportunități de colaborare. 

Comunitatea Madrid propune un nou proiect-pilot menit să acopere lipsa acută de șoferi profesioniști din sectorul transporturi având ca scop facilitarea obținerii permisului profesionist de conducere din categoriile C, D și C+E.

Prin acest demers, șomerii sau angajații, care doresc să obțină un permis de conducere destinat vehiculelor de transport marfă sau transport persoane, vor primii un cec în valoare de 600 de euro pentru a avea posibilitatea înscrierii la școala de șoferi.

Proiectul urmează să fie implementat din fonduri europene, începând cu luna februarie, iar formarea se va desfășura în toate școlile de șoferi din Madrid care doresc să se alăture acestui nou proiect.

De asemenea, formarea include accesul la cursuri într-o școală de șoferi din Madrid, materiale didactice, 10 ore de circulație cu o durată de 30 de minute fiecare, un modul specific teoretic, un modul de conducere durabil, precum și un modul pentru utilizarea dispozitivelor tehnologice.

Transportul și serviciile logistice au o mare valoare economică pentru comunitatea Madridului, astfel 17% realizează servicii de logistică, peste 216.000 sunt șoferi profesioniști, iar 20% angajați din acest sector. Cu toate acestea, conform datelor Organizației Internaționale a Transporturilor rutiere cu privire la ofertele de muncă din industrie se pare că există un deficit de șoferi profesioniști de 18.000-20.000 în Madrid.