Deoarece una dintre soluțiile la criza de șoferi este atragerea femeilor spre această meserie, care chiar se întâmplă în ultimii ani, asociația olandeză de transport și logistică TLN a realizat câteva interviuri cu șoferițe profesioniste, în care a urmărit în primul rând să determine dacă ele se simt la fel de în siguranță ca bărbații care conduc camioane.
Christien Verkooijen este șofer de camion de trei ani și lucrează pentru Nouwens Transport, în curse internaționale. Ei îi place să fie pe șosea, meseria aceasta o atrage datorită libertății pe care o oferă, iar în camion se simte în siguranță în special datorită posibilității de a bloca perfect intrarea în cabină. Un lucru important pentru ea este să conducă același camion, pentru a avea același pat și toate lucrurile personale la îndemână, astfel încât să se simtă ca acasă – iar acasă te simți în siguranță. Ea preferă să oprească în parcări securizate de camioane, unde se simte cel mai confortabil.
Heleen Stam conduce camioane de 23 de ani, lucrează pentru H.M. Verploegen și îi place, de asemenea, să oprească în parcări securizate, unde chiar se simte în siguranță datorită paznicilor care fac mereu tururi de noapte. Pe când paza realizată doar de camere de supraveghere nu îi conferă la fel de multă siguranță – iar parcările care au doar camere sunt încă multe în țările europene.
Dennis Nouwens, proprietarul Nouwens Transport, este, de asemenea, de părere că sunt mult prea puține parcări sigure – locurile acelea de parcare care nu sunt luminate și se află pe marginea autostrăzilor nu sunt deloc potrivite pentru ca femeile să oprească noaptea acolo – și că este nevoie, clar, ca numărul lor să crească. La fel și numărul facilităților oferite șoferilor, deoarece zonele sanitare și de restaurante aflate de-a lungul șoselelor lasă mult de dorit. Toate camioanele companiei sunt moderne, au sisteme bune de blocare a ușilor, de alarmă și de urmărire a poziției, și, deși nu se fac lucruri în plus pentru femei față de bărbați, există totuși o diferență legată de siguranță, când vine vorba de cele două categorii: în ceea ce privește femeile se încearcă să se țină cont mai mult de planificare, deoarece este dificil pentru o femeie să fie nevoită să doarmă noaptea la Calais, cu toate problemele legate de migranți.
Anja Bakker conduce de peste cinci ani, lucrează pentru Van der Zwan Transport și face periodic curse spre Marea Britanie, cu flori, legume și fructe. Și trebuie să fie atentă cu refugiații care se pot urca în semiremorcă. „Nu e deloc plăcut când 15 oameni se îndreaptă spre camionul tău. Trebuie să continui să conduci cât de mult poți, dar este destul de dificil dacă ei se așază pe șosea în fața camionului la sensurile giratorii. Însă eu nu sunt ușor de speriat“.
Jolanda Geurds conduce de 33 de ani și lucrează pentru VTS, transportând medicamente în întreaga Europă. Datorită valorii mari a încărcăturii, ea stă mai ales în parcări păzite, deci nu se teme pentru siguranța ei, „altfel nu aș fi avut această meserie atât de mult timp“. Totuși, trebuie să țină cont de țările în care parcările nu sunt foarte sigure. Când ajunge acolo noaptea, ea trage întâi perdelele și apoi aprinde lumina în cabină, pentru a nu vedea nimeni că înăuntru este o femeie. Toate doamnele intervievate de TLN le încurajează pe tinerele care se gândesc să aplice pentru această meserie să o facă și să discute cu colegii mai în vârstă despre locurile unde este mai sigur să parcheze și despre ce măsuri să ia pentru a se simți cât mai în siguranță. Iar angajatorii le sfătuiesc să discute dinainte despre locurile unde vor parca – multe firme își lasă deja șoferii să doarmă la hotel – și despre când se va termina programul.
Chiar daca le vedem rar la volan, din 2015 incoace femeile se inghesuie la cursurile de sofer profesionist, crescand cu cate 1000 numarul lor an de an. In 2015 in Romania figurau 11.529 de posesoare a permisului de conducere categoria C, fata de 1.211.950 de soferi barbati. In 2017 numarul lor ajunsese la 13.634, respectiv 1.263.435.
La acestia se adauga 10.025 de soferite posesoare a permisului C+E si 1.761 a permisului categorie D, fata de 1.005.754 barbati cu permis C+E si 337.734 cu permis categorie D.
Numai in 2017 numarul soferitelor profesioniste a crescut cu aproape 2.200, fiind eliberate 1092 de permise pentru categoria C, 941 pentru categoria C+E si 103 pentru categoria D, in timp ce numarul barbatilor care au obtinut permise de soferi profesionisti anul trecut a depasit 52.000.
Interesant este ca daca media de varsta a barbatilor care si-au obtinut permisul de sofer profesionist in ultimii trei ani este de 22-25 de ani, in cazul femeilor media de varsta este de 26-28 de ani, dovada ca optiunea de a profesa ca sofer profesionist vine dupa incercarea altor meserii.
Cele mai multe femei care au obtinut permisul de conducere de sofer profesionist sunt din judetele Neamt, Bistrita si Hunedoara (C, C+E), respectiv Maramures si Satu Mare (in cazul categoriei D).
In ceea ce priveste soferii barbati, acestia au fost, in 2017, majoritari din judetele Bacau, Suceava, Dolj si Neamt (C, C+E), respectiv Bucuresti si Botosani in cazul categoriei D.
Dea altfel, Hunedoara si Bistrita sunt judetele de unde provin cele mai multe doritoare de permis categoriile C si C+E si in 2016, la acestea adaugandu-se si Cluj, in 2015, in timp ce Maramures, Neamt si Bihor sunt „pepiniera” de soferite de autobuz/autocar.
In ceea ce priveste soferii barbati, cei mai multi tineri doritori de permise categoriile C, C+E au provenit in 2016 si 2015 tot din Suceava si Dolj, dar si Bucuresti. Cei mai putini soferi profesionisti „produc” judetele Covasna, Calarasi, Ilfov si Teleorman.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit