Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Finala competitiei Scania Young European Truck Driver 2012 (YETD), care a avut loc luna trecuta la Södertälje (Suedia), in prezenta a 10.000 de spectatori, s-a incheiat cu victoria irlandezului Gabriel Warde, care a invins la limita alti 23 de tineri soferi talentati din 23 de tari europene, printre care si Romania. Tara noastra a fost reprezentata de cel mai tanar concurent, Mihai Turdean, de 21 de ani, care a castigat prima finala romaneasca a YETD de la Targu Mures, din iulie a.c. Aflat la polul opus, Gabriel Warde, de 35 de ani, si-a jucat ultima carte, fiind ultima oara cand ar fi putut participa, si a castigat marele premiu pus la bataie: un camion Scania in valoare de maximum 100.000 de euro, care include contract de mentenanta si asigurare.


Irlandezul Gabriel Warde i-a surclasat in finala pe rusul Dmitrey Semenov, care a demonstrat o usurinta deosebita in manevrarea camionului cu semiremorca incarcata cu 20 t, si pe francezul Stephan Lacombe, angajatul unei companii de transport general de marfuri cu un parc auto format din circa 60 de camioane Scania.
Irlandezul s-a pregatit intens in ultimii doi ani pentru concurs, manevrabilitatea fiind punctul sau forte, ajutat si de experienta in mersul pe drumurile inguste din Irlanda, reusind in final sa puna mana pe marele premiu: un camion Scania in valoare de 100.000 de euro. Castigatorii locurilor al doilea si al treilea au primit cadouri din partea Volkswagen si Michelin, constand din cate doua bilete la raliuri si competitii de Formula 1.
Francezul Lacombe s-a remarcat in prima zi de competitie, inregistrand cel mai mic consum de combustibil, si a castigat si premiul pentru cel mai eficient sofer din competitie, terminand pe primul loc dupa calificari.
Pentru editia de anul acesta, participantii au trebuit sa-si dovedeasca abilitatile de soferi pe parcursul unor probe cu dificultate sporita: primul ajutor, stingerea incendiilor, securizarea marfii, verificarea camionului inainte de plecarea in cursa, condus preventiv si manevrabilitate. De departe insa, cea mai grea proba pentru acestia a fost „super Z”, in care concurentii trebuiau sa execute manevra de dat cu spatele intr-un spatiu foarte ingust, in forma de Z, lucru care le-a dat acestora mari batai de cap.
La manevrabilitate, concurentii au trebuit sa execute un „super Z”, care a dat batai celor mai multi concurenti, mai ales ca a fost combinat cu lovirea unor piloni aranjati intre alti doi piloni, la distanta foarte mica.
Cel mai tanar concurent la YETD, Mihai Turdean