Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Calea ferată a reprezentat multă vreme un mod fiabil de transport de mărfuri, însă, în ultimele decenii, rutierul a luat treptat conducerea, oferind opțiuni de livrare mai rapide și mai flexibile. Acum, în contextul obiectivelor de decarbonizare, transportul feroviar revine ca o soluție puternică pentru reducerea emisiilor.

Transportul intermodal, în special cel feroviar, s-a dovedit foarte eficient în reducerea emisiilor. Atunci când sursa de energie este ecologică, calea ferată poate reduce semnificativ emisiile, cu până la 65%. Datorită distanțelor mari parcurse de un singur tren, care echivalează cu 20-30 de remorci încărcate la capacitate, rețeaua feroviară oferă o modalitate sigură, durabilă și eficientă de a transporta mărfuri pe distanțe lungi în toată Europa, se arată în ultimul comunicat de presă al companiei lituaniene Girteka Group.

Mutarea unei părți semnificative a transportului pe calea ferată poate avea un impact semnificativ asupra amprentei de carbon. Un exemplu în acest sens este o companie de produse cosmetice care a decis să mute până la 80% din transportul său de mărfuri de mare valoare în rețeaua feroviară. Transportând până la 1.500 de remorci complet încărcate, compania a realizat în 2022 o reducere semnificativă de 80% a emisiilor în comparație cu transportul rutier convențional.

„Știam că această companie dorește să facă progrese semnificative în reducerea emisiilor, așa că am analizat împreună toate alternativele disponibile. Mulțumită rețelei noastre extinse, cu modificări minime ale operațiunilor am combinat eficient transportul feroviar cu cel rutier, reușind livrarea unui volum mare de mărfuri în cel mai convenabil și mai sustenabil mod”, a declarat Larisa Senkevičienė, manager de dezvoltare a afacerilor intermodale în cadrul Girteka.

Întrucât majoritatea încărcăturilor au fost transportate pe calea ferată, în acest caz s-a impus coordonarea precisă cu clientul, pentru a planifica atât încărcarea, cât și descărcarea. Au fost stabilite intervale de timp pentru a alinierea cu programele de producție și livrare, știind nevoia de tranziții ușoare între feroviar și rutier. Pe plan intern, echipele de planificare Girteka au colaborat cu clientul pentru a gestiona fiecare pas, ajustând resursele pentru a se potrivi cerințelor de transport feroviar. Această abordare de co-creare a optimizat logistica, permițând livrări la timp cu întârzieri minime.

Deși rețeaua feroviară are limitări, atunci când este combinată pe rutier cu vehicule electrice sau care utilizează combustibilii alternativi, cum ar fi HVO100, reducerile de emisii pot ajunge până la 100%. Un alt exemplu din sectorul alimentar și al băuturilor a implicat optimizarea segmentelor de început și de sfârșit a procesului de transport, în vederea reducerii emisiilor. Din cauza limitărilor rețelei, compania a optat pentru o metodă de transport combinat, folosind atât rețeaua feroviară, cât și camioane alimentate cu HVO pentru livrarea către și dinspre terminalele de tren, iar rezultatele au fost impresionante.

„A trebuit să abordăm diferit acest proiect, deoarece întregul lanț de aprovizionare nu putea fi acoperit doar de transportul intermodal. Cu toate acestea, utilizând camioane compatibile cu combustibili alternativi, precum HVO, am reușit o reducere de 90% a emisiilor”, explică Senkevičienė.

Raportarea și colectarea datelor sunt cruciale pentru evaluarea eficienței și impactului real al soluțiilor durabile. Scopul este simplu: reducerea emisiilor cât mai mult posibil fără a compromite fluxurile de mărfuri sau stabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

„Monitorizarea și datele sunt esențiale pentru noi, prin urmare oferim opțiunea de supraveghere a întregului parcurs al mărfurilor, precum și un raport cuprinzător privind numărul exact de kg de CO2 redus pe fiecare transport. În contextul raportării ESG, această informație reprezintă un beneficiu suplimentar pentru clienți”, a declarat Senkevičienė.

Deși s-ar putea părea că soluțiile intermodale nu sunt potrivite pentru toate tipurile de mărfuri, cheia constă de fapt în a avea activele potrivite și o soluție combinată. De exemplu, Girteka operează o flotă de remorci cu temperatură controlată, vehiculele fiind complet echipate cu senzori și sisteme telematice. „Pentru unul dintre liderii de sector în producția de înghețată, transportăm mărfuri prin rețeaua feroviară din Germania și Olanda către Spania. Partea critică a acestei operațiuni este asigurarea condițiilor potrivite în timpul tranzitului, deoarece înghețata este cel mai sensibil dintre toate produsele cu temperatură controlată. Cu instrumente de monitorizare digitală și o echipă dedicată, urmărim în mod continuu încărcătura, avem posibilitatea de a porni/opri sau de a seta temperatura de la distanță, individual pentru fiecare remorcă, dacă este necesar”, a explicat Dainius Augutis, Manager Departament Suport Funcție Transport la Girteka.

Acest proiect se concentrează pe operațiuni de precizie, cu monitorizare continuă a elementelor esențiale: poziția, temperatura internă a remorcii, starea sistemului de reefer și respectarea strictă a programelor de plecare și sosire a trenurilor. Există o echipă dedicată și un plan pentru a aborda orice întârzieri sau schimbări neașteptate, asigurând fiabilitatea și calitatea în fiecare etapă a transportului.

Potrivit Girteka, soluțiile intermodale câștigă din nou popularitate. Cu toate acestea, doar aproximativ 18% din mărfuri sunt transportate prin rețelele feroviare. UE acordă însă prioritate extinderii acestui mod de transport, iar prin inițiative precum pachetul ecologic de marfă își propune să crească ponderea transportului feroviar de marfă, prin îmbunătățirea infrastructurii rețelei, simplificarea cadrelor de reglementare și îmbunătățirea conexiunilor intermodale. Planul se concentrează pe mutarea unei părți substanțiale a transportului rutier de marfă către moduri mai durabile, cum ar fi calea ferată și căile navigabile interioare, pentru a reduce emisiile și a spori eficiența logisticii de marfă în Europa.

Cu noua conexiune între Regensburg și Verona prin pasul Brenner, Helrom își extinde rețeaua de rute și oferă o alternativă durabilă pentru transportul de mărfuri prin Alpi. Din cauza încărcăturii ridicate a traficului pe ruta Brenner, există o mare nevoie de noi soluții de transport. Noua conexiune Helrom oferă o componentă importantă pentru un transport de marfă transalpin durabil și fiabil. Noua rută a început pe 24 octombrie și permite reducerea emisiilor de CO₂ cu 90%.

Noua conexiune între Regensburg și Verona prin Pasul Brenner reprezintă un pas important în extinderea rețelei Helrom și prima intrare a companiei pe această importantă axă europeană de transport. Ruta acoperă o lungime de 560 km și oferă în prezent expeditorilor de mărfuri patru plecări pe săptămână în fiecare direcție.

Începând cu 2025, orele și zilele de plecare vor fi extinse și mai mult cu curse suplimentare. Cu un tranzit rapid și un serviciu extrem de fiabil la nivel rutier, Helrom oferă o alternativă eficientă la transportul rutier cu camionul – chiar și pentru remorcile care nu au pregătire pentru a fi ridicate cu și mărfurile pentru care timpul este critic.

„Cu noua conexiune prin Pasul Brenner, deschidem noi oportunități pentru transportul de marfă și contribuim la reducerea emisiilor de CO₂ și la reducerea presiunii asupra infrastructurii rutiere”, explică Roman Noack, fondator și CEO al Helrom. „Tehnologia noastră fără terminale pentru transportul intermodal fără bariere permite expeditorilor și transportatorilor de mărfuri să înceapă să transporte remorci pe calea ferată fără investiții suplimentare. Acest lucru face ca transportul de marfă să fie accesibil tuturor – un pas important către democratizarea transportului feroviar.”

Soluție de transport durabil în vremuri de provocări tot mai mari

Renovarea planificată a podului Lueg și restricțiile asociate pentru traficul de camioane începând cu ianuarie 2025 fac ca nevoia de noi opțiuni de transport pe ruta

Brenner sunt deosebit de clare. În plus, există restricții existente, cum ar fi interdicția de a conduce pe timp de noapte și standardele stricte de emisii, care nu joacă niciun rol în transportul feroviar intermodal pe ruta Helrom. Conceptul de transport al Helrom contribuie la degrevarea conexiunii rutiere și la îmbunătățirea fluxului de trafic.

„Un concept intermodal inovator precum Helrom oferă expeditorilor și expeditorilor de mărfuri o soluție suplimentară pentru a stăpâni provocările de pe ruta Brenner”, explică Noack.

Flexibilitate și bariere de intrare reduse pentru companii

Conceptul Helrom face posibilă încărcarea tuturor tipurilor de semiremorci de camion fără terminale speciale. Cu ajutorul tehnologiei patentate a vagonului de marfă, chiar și remorcile care nu au pregătire pentru a fi ridicate cu macaraua pot fi încărcate cu ușurință pe șine. Acest lucru permite expeditorilor de mărfuri să beneficieze direct de avantajele transportului intermodal fără a fi nevoiți să investească în echipamente noi – o opțiune atractivă și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Abordarea fără bariere permite accesul ușor la transportul autocamion-feroviar și extinde astfel posibilitățile companiilor de a-și face logistica mai durabilă.