Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În mai multe județe din țară, noile contracte de delegare încheiate cu consiliile județene au împlinit deja un an, iar potrivit legii operatorii de transport pot solicita majorare de tarif. Cu toate acestea, deși au toate documentele doveditoare pentru a-și justifica cererea, iar din actele contabile reiese clar care sunt costurile de operare și încasările pe fiecare traseu în parte, consiliile județene nu acceptă creșterea prețurilor și nici nu oferă compensații, din lipsă de buget.

Dacă doriți să știți cum puteți obține totuși majorarea tarifară în ciuda opoziției CJ-urilor, vă așteptăm la Gala Tranzit, pe 17 octombrie, la Grand Hotel Italia în Cluj. Vă va spune acest lucru avocatul Andreea Hedeș, cu experiență în procese împotriva consiliilor județene.

În plus, despre situația transportului județean la nivel național și situații punctuale din fiecare județ vom discuta împreună cu deputatul Vasile Toma, cu Florin Bocai, vicepreședintele Federației Operatorilor Români de Transport, și cu consultantul Vlad Gaje, care a trecut din tabăra CJ în cea a transportatorilor și lucrează într-una dintre cele mai mari companii de profil din țară.

Tot pe subiectul transportului național vom atinge și problema transportului interjudețean, invitaților de mai sus alăturându-li-se Mihai Cuciureanu și Paul Manole, din partea Autorității Rutiere Române, și Dan Voicu, șef serviciu Monitorizare și Control în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier.

Pentru mai multe informații legate de programul Galei și de celelalte subiecte interesante cu care vă așteptăm la Cluj, vă invit să accesați https://traficmedia.ro/gala-tranzit-de-transport-persoane-2024/.

Elevii din 19 județe rămân fără transport gratuit din 8 ianuarie 2024, ca urmare a emiterii unei noi Hotarâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare și să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plaților către operatorii de transport, zse arată într-un comunicat al Federației Operatorilor Români de Transport (FORT).

Mai exact, HG nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023 nu rezolvă deloc situația elevilor ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Din cauza modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern, respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din septembrie anul trecut, în foarte multe județe (ex.: Botoșani, Iași, Suceava, Prahova) transportatorii nu au primit banii pentru transportul oferit gratuit elevilor în trimestrul al patrulea al 2023. Este vorba de județele unde Consiliile Județene nu și-au îndeplinit la timp obligațiile legale de organizare a licitațiilor pentru atribuirea noilor programe de transport județean.

Noua hotărâre 1337/2023 specifică la art. II alin 2 că: “începând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean (…) inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean”. În consecință, din ianuarie a.c., în aceste județe, elevii vor trebui să-și achite abonamentele, întrucât deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele școlare după 1 februarie pentru eventuala achitare.

„Aliniatul 1 al aceluiași articol II, bulverează total transportatorii ce așteaptă efectuarea plăților încă din luna noiembrie a anului trecut deoarece menționează că: «Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi, în judeţele în care până la data de 1 februarie 2024 nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean de persoane potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti efectuează plata serviciilor de transport executate de operatorii de transport rutier pentru elevi, cel mult la nivelul valorii unitare lei/km, aprobată conform prevederilor art. 4 alin. (53) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 810/2023»“, se mai arată în comunicatul FORT. Cu alte cuvinte, nu se înțelege din noua lege dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în ianuarie 2024, aferent transportului asigurat în decembrie 2023, sau și retroactiv, pentru perioada septembrie-decembrie 2023.

Noul HG nu a fost discutat cu operatorii de transport care, alături de asociațiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare. „Este din ce în ce mai clar că aceste norme sunt elaborate intenționat așa, pentru a putea fi interpretate în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor si acordarea gratuității la transport către elevi. Federația Operatorilor Români de Transport atrage din nou atenția factorilor de decizie cu privire la necesitatea consultării permanente, ținând cont de faptul că atât Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, cât si Primul Ministru refuză constant orice formă de dialog cu reprezentații transportatorilor“, a declarat Augustin Hagiu, președinte FORT.