Odata cu anuntul Comisiei Europene de amendare a pachetului rutier si implicit a regulamentului 1073 privind transportul de calatori a inceput sa se discute si la noi aprins pe tema liberalizarii transportului interjudetean. De la simple dezbateri insa si pana la un proiect legislativ concret e cale lunga.
Sustinatorii ideii liberalizarii au ca argumente transportul de marfa si cel international de pasageri, care sunt organizate exclusiv pe baza cererii si a ofertei. Lucrurile nu sunt la fel de simple insa la transportul prin servicii regulate, unde operatorii au functionat timp de 20 de ani intr-un sistem reglementat, care le-a adus – incontestabil – beneficii, dar le-a creat si obligatii. Presiunea pe varsta flotei, criteriu de departajare la licitatii, a determinat un anumit comportament de achizitie, majoritatea carausilor preferand vehiculele de capacitate medie, care sa se incadreze in cerintele impuse prin caietele de sarcini si sa fie, in acelasi timp, accesibile ca pret.
O eventuala deschidere a pietei chiar de anul viitor ar crea un avantaj clar firmelor cu putere financiara, care vor putea intra agresiv pe cele mai ravnite trasee, cu vehicule de top, practicand intr-o prima faza preturi de dumping, care sa atraga clienti. Nimeni nu are insa certitudinea ca, dupa eliminarea unui numar important de firme care acum opereaza la „adapostul“ licentelor de traseu, tarifele nu vor creste la loc.
Asociatiile patronale cer prelungirea actualului program interjudetean, lucru necesar daca se decide liberalizarea pietei. Insa instabilitatea Guvernului si implicit a conducerii MT a facut ca luarea unei decizii ferme in acest sens sa fie amanata. Cu o reglementare clara, prin care sa se decida cum va arata transportul interjudetean in viitor, operatorii vor avea timp sa se pregateasca pentru orice varianta se va decide. Cum noul ministru al transporturilor are o viziune mai mult liberala, acum este momentul pentru asociatiile patronale sa isi prezinte argumentele in favoarea prelungirii programului regulat interjudetean cu o perioada rezonabila de timp, astfel incat liberalizarea – in cazul in care se va impune – sa nu ia pe nimeni prin surprindere.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit