Sezonul estival trebuie să dureze minim 9 luni pentru a putea vorbi de turism durabil, eficient și coerent pe litoralul Mării Negre. Aceasta este concluzia, unanim însușită de toți cei prezenți la dezbaterea publică de la Constanța, din cadrul proiectului național “Turismul românesc – între impas și oportunitate”. Propunerea a fost inițial lansată în dezbatere de Dragoș Anastasiu, președintele Alianței pentru Turism (APT), care este de părere că „atât timp cât sezonul estival este de 2-3 luni, nu putem pretinde ca turismul la Marea Neagră să devină o prioritate națională. Trebuie să facem în așa fel încât să atragem turiști, români dar mai ales străini, seniori, cel puțin 9 luni pe an, pentru a ajuta turismul românesc să se dezvolte sustenabil şi organic”, a concluzionat Anastasiu.
La rândul său, Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța, dorește ca ponderea turismului în PIB să crească și în România, ca în alte state membre, de la 5% la 10%. „La Constanța suntem în curs de definitivare a statutului legii de înființare a Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), pentru a promova Mamaia și Constanța ca destinații turistice. Aici avem cea mai veche istorie din țara noastră, deci, din această perspectivă, OMD-ul trebuie să funcționeze”, a declarat edilul Constanței. În ceea ce privește extinderea plajelor, Vergil Chițac consideră că absența unui număr mare de turiști, în special în partea de nord a stațiunii Mamaia, este rezultatul unei „promovări mediatice nemeritate”, adăugând că extinderea plajelor este un „proiect pentru 50 de ani, în care s-au investit milioane de euro. 70 de hectare de plaje se adaugă teritoriului național. Restul sunt inconveniente de început.
Lucrurile se vor așeza”, a mai spus primarul Constanței.
Inițiatorul dezbaterii, Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), susține extinderea sezonului turistic, mizând chiar pe bonificații, stimulente pentru operatorii de servicii care își continua activitatea. De asemenea, digitalizarea în turism, în vederea unei informări turistice eficiente, coroborat cu pregătirea profesională a celor care prestează activități corelate cu serviciile turistice, sunt priorități ale Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța.
„Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate” nu este doar un proiect, este un instrument de relansare a turismului românesc şi de includere al acestuia în strategia de dezvoltare durabilă, ca axă de dezvoltare cu potenţial imens la nivel naţional. Însă, pentru a reuşi acest lucru, sunt necesare investiţii publice şi private în infrastructură, digitalizarea şi modernizarea sectorului, trebuie avute în vedere măsuri fiscale de stimulare şi, nu în ultimul rând, corelarea pieţei forţei de muncă cu nevoile reale din sector. “Susțin învățământul dual și școlile de meserii și cred că pot furniza forța de muncă de care turismul românesc are nevoie”, a conluzionat preşedintele CONAF.
Toate propunerile și soluțiile oferite atât de autoritățile locale, cât și de reprezentanții industriei au avut sprijinul Guvernului României prin prezența la discuții a Șefului Cancelariei Prim-Ministrului, Sergiu Hossu. Foarte important, de la 1 ianuarie 2022 vor fi reintroduse şi voucherele de vacanță.
Seria discuțiilor pe marginea acestui proiect va continua pe 2 septembrie la Brașov, 15 octombrie la Suceava, 4 noiembrie Cluj, București. Demersul vine în sprijinul operatorilor din turism şi servicii conexe, în vederea identificării de soluţii la problemele cu care aceştia se confruntă şi cu scopul poziţionării turismului românesc pe axa de dezvoltare sustenabilă.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit