Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Transporturilor Rutiere Internaţionale (IRU) și asociațiile sale membre din Ucraina și șapte țări învecinate au cerut Comisiei Europene (CE) să acorde prioritate camioanelor TIR în punctele de trecere ale frontierelor UE, pentru a reduce timpii de aşteptare și a stimula fluxurile de transport de mărfuri între Ucraina și UE. Cozile de camioane la granițele dintre Ucraina și țările europene vecine depășesc în mod regulat 40 km.

„Pe lângă presiunea enormă de pe umerii șoferilor şi teama de a rămâne blocați zile întregi, adesea fără minimum necesar de hrană şi igienă, blocajele restricționează sever fluxul de mărfuri peste granițele dintre Ucraina și UE, în special pentru produsele agricole”, se arată într-un comunicat de presă IRU.

În aceste condiţii, IRU și asociațiile naționale membre din Ungaria, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Ucraina au scris președintelui CE, Ursula von der Leyen, solicitând instituirea în regim de urgență a unor benzi prioritare de trecere a frontierei pentru camioanele cu carnete TIR.

„Prin prioritizarea traficului TIR, numărul de camioane care ar putea transporta mărfuri din Ucraina către UE ar putea fi mărit de 2 până la 3 ori. Acest lucru ar face o diferență uriașă pentru fluxurile de mărfuri dintre Ucraina devastată de război și restul UE și ar veni în sprijinul șoferilor, dar și a tuturor lucrătorilor din frontieră”, a declarat Umberto de Pretto, secretar general IRU.

Transporturile TIR sunt inspectate și sigilate de vamă la punctul de plecare și reinspectate doar de vamă la destinația finală. Împreună cu informațiile electronice TIR și declarațiile vamale trimise în prealabil, camioanele TIR pot traversa frontierele fără inspecții suplimentare, sporind în același timp gestionarea riscurilor și resurselor autorităților de frontieră. Benzile prioritare TIR ar trebui să gestioneze, de asemenea, controale sanitare, fitosanitare și alte controale. Toate statele membre UE, precum și Ucraina, Moldova și alte țări balcanice, sunt părți la Convenția ONU TIR. Mii de operatori de transport din aceste țări sunt utilizatori autorizați de TIR și folosesc sistemul zilnic, în ciuda absenței actuale a benzilor prioritare pentru camioanele TIR.

Nu mai puţin de 7.023 de profesioniști, dintre care 15% străini – din 28 de țări diferite – au participat la cea de-a 14-a ediţie a târgului internațional de autobuze și autocare FIAA 2022, organizat de Ifema Madrid, în perioada 18-21 octombrie. Pe lângă expoziţia în sine au fost organizate mai multe conferinţe, care au reunit alţi 460 reprezentanţi din industrie, inclusiv din partea asociațiilor CONFEBUS (Confederația Spaniolă a Transporturilor cu Autobuzul), care prezidează Comitetul de Organizare al evenimentului, ANETRA (Asociația Națională a Întreprinderilor de Transport cu Autocare), ATUC (Asociația Transporturilor Publice Urbane și Metropolitane), DIREBUS (Asociația Companiilor de Autocare) și ANTROP (Asociația Națională de Transport de Pasageri din Portugalia) și a EMT (Consorțiul Regional de Transport din Madrid).

De altfel, Uniunea Internațională a Transporturilor Publice (UITP) a organizat – împreună cu oficialii EMT – dezbateri privind inițiativele JIVE și CBEP (proiectul H2020 JIVE, „Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe”, urmărește promovarea comercializării autobuzelor cu pilă de combustibil pe hidrogen).

FIAA 2022 a beneficiat de susținere instituțională puternică, afișând cel mai inovator profil al acestei industrii. Evenimentul a fost inaugurat de María Jose Rallo, Secretarul General pentru Transport și Mobilitate, însoțită de Ministrul Regional pentru Transport și Infrastructuri al Guvernului Regional din Madrid, David Pérez, Consilierul pentru Departamentul pentru Mediu și Mobilitate al Primăriei Madrid, Borja Carabante, și ministrul regional pentru Lucrări Publice din Castilla La Mancha, Ignacio Hernando.

În cadrul FIAA a fost decernat şi trofeul Minibusul Anului 2023, câştigătorul fiind modelul Shaula al carosierului spaniol Car-Bus.net.

Ifema Madrid a început deja pregătirile pentru ediţia următoare, care va avea loc la Recinto Ferial în perioada 22-25 octombrie 2024.