Norvegia și Germania doresc să colaboreze pentru a crea un viitor neutru din punct de vedere climatic. Accentul se pune în special pe utilizarea hidrogenului. Ingineria mecanică joacă un rol decisiv în acest sens.
Norvegia și Germania sunt unite de un angajament clar de a crea un viitor neutru din punct de vedere climatic și de a folosi tehnologii de ultimă generație pentru a face acest lucru. În acest scop, cele două țări au convenit recent asupra unui parteneriat strategic în domeniul climei, al energiilor regenerabile și al industriei ecologice. Obiectivul comun este de a impulsiona decarbonizarea economiei. Cele două țări intenționează să stabilească o aprovizionare pe scară largă cu hidrogen și infrastructura necesară din Norvegia până în Germania până în 2030. Ca parte a acestei transformări, Norvegia oferă hidrogen “albastru” (produs din gaze naturale cu stocare ulterioară de CO2) ca tehnologie de tranziție până când va fi disponibil hidrogenul “verde”, produs din energii regenerabile, la prețuri accesibile.
În țara din nordul Europei există numeroase proiecte de dezvoltare a lanțurilor valorice în domeniul hidrogenului verde. În întreaga țară sunt planificate fabrici de amoniac și hidrogen. Norvegia dorește, de asemenea, să își decarbonizeze industriile cheie de inginerie de proces și maritimă. “Sectorul ingineriei mecanice și de instalații furnizează tehnologiile necesare și, prin urmare, joacă un rol-cheie în această transformare. Acest lucru este evident și la ediția din acest an a târgului Hannover Messe, unde Norvegia este țara parteneră, iar tema este “Energizarea unui viitor durabil”, explică expertul VDMA Europa de Nord, Yvonne Heidler.
Norvegia se remarcă prin inovație
Norvegia beneficiază de spiritul său inovator în ceea ce privește transformarea ecologică. Norvegia se află în fruntea finanțării cercetării din partea UE și este unul dintre cei mai mari zece beneficiari de fonduri pentru cercetare din partea UE. Din 1994, Norvegia participă pe deplin la cooperarea europeană în domeniul cercetării și inovării pe baza Acordului SEE. “Există, de asemenea, un mediu foarte inovator în companiile norvegiene. Spiritul de inovare este favorizat de ierarhiile plate ale companiilor, de dorința de a-și asuma riscuri în implementarea ideilor noi și de o afinitate pronunțată pentru tehnologie. Mediul de reglementare mai redus oferă, de asemenea, condiții-cadru ideale.”
Inginerie mecanică cu o poziție puternică în Norvegia
Ingineria mecanică și a instalațiilor din Germania are o poziție puternică în Norvegia. Volumul pieței norvegiene de utilaje a atins un total de 11 miliarde de euro în 2023, din care aproape 84% a fost importat. Germania a fost cel mai important furnizor în 2023, cu o cotă de piață de 14,9 la sută, urmată de Suedia. “Clienții norvegieni apreciază calitatea și tehnologia ridicată, soluțiile personalizate și serviciile locale bune. De asemenea, sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pentru acest lucru”.
Exporturile germane de utilaje către Norvegia au atins o valoare de 1,5 miliarde de euro în 2023 – o creștere semnificativă de 9,4% față de anul precedent. Acest lucru a plasat țara nord-europeană pe locul 27 în clasamentul exporturilor. În 2022, exporturile crescuseră cu 2,8%. Cele mai importante sectoare pentru exporturile germane de utilaje către Norvegia anul trecut au fost tehnologia de manipulare a materialelor (cu o creștere de 41%), urmate de utilajele agricole, utilajele pentru construcții și materiale de construcții, tehnologia aerului și utilajele pentru alimente și ambalaje.
Energia caracterizează industria norvegiană Piața norvegiană de utilaje este o parte importantă a structurii industriale a țării și are o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică și la relațiile comerciale globale. În cadrul industriei prelucrătoare norvegiene, ingineria mecanică este al șaselea cel mai important sector industrial (în ceea ce privește cifra de afaceri) și al cincilea în ceea ce privește ocuparea forței de muncă. Subsectoarele care sunt strâns legate de sectorul energetic sunt deosebit de puternice. În 2021, acest sector a înregistrat o cifră de afaceri de 4,8 miliarde de euro și a angajat 15.200 de persoane. Prin comparație, principala industrie prelucrătoare din Norvegia, industria alimentară, a realizat o cifră de afaceri de 24 de miliarde de euro în aceeași perioadă și a angajat un număr de 47.500 de persoane
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit