Un palet de doze de vaccin anti-Covid 19 generează la rândul său nevoia de echipamente medicale în totalitate de alți 25-30 de paleți, deci vorbim de o cantitate uriașă care trebuie gestionată de supply chain-ul global. Din cele două Americi și până în Africa, din Asia și până în Europa, discuțiile din cadrul summit-ului virtual „Makers & Movers – Cold Chain 2021“ au vizat transferul și rețeaua de parteneriate necesare pentru livrarea vaccinurilor, coordonarea lanțului de aprovizionare de la cerere până la livrare și trasabilitatea în timp real, alături de impactul asupra pacienților.
Păstrarea și monitorizarea lanțului de temperatură, depozitarea adecvată, găsirea celor mai bune rute și formalitățile procedurale, fie că vorbim de vamă sau de relațiile cu statele partenere unde este livrat – toată această parte din supply chain-ul vaccinului anti-Covid este extrem de provocatoare. Prezent în cadrul summit-ului virtual „Makers & Movers – Cold Chain 2021“, organizat de Alcott Global, la începutul lunii februarie, Larry St. Onge, președintele diviziei de Life Sciences & Healthcare a DHL, consideră că pentru a putea face față acestor provocări logistice este important să ne uităm înapoi și să înțelegem câteva dintre problemele semnificative cu care s-a confruntat sectorul în zona de supply chain atunci când s-a instalat pandemia la nivel global: dificultatea achiziționării echipamentelor medicale și sanitare, prăbușirea industriei aeriene, blocajele apărute la granițe și reducerea accesului la serviciile medicale. „Deci pentru a distribui la nivel global trebuie să creezi contextul. Vorbim de distribuția a 10 miliarde de doze de vaccin, care reprezintă circa 250% din ceea ce populația globală consumă anual, circa 3-4 miliarde de doze de diferite vaccinuri“.
Logistica vaccinului nu înseamnă doar mutarea produsului medical propriu-zis, ci și materiale adiționale, care generează volume suplimentare. Larry St. Onge a explicat faptul că un palet cu doze de vaccin creează nevoia de 25-30 de paleți de materiale suplimentare, mănuși de cauciuc, halate, măști, seringi, ace speciale etc. În plus, contează și accesul la ambalaje corespunzătoare, agenți de răcire – așa cum este gheața carbonică, trasabilitate, securitate și managementul pacienților – cine și cum primește dozele. DHL consideră că vorbim de trei modele logistice în acest context: distribuție directă, atunci când dozele ajung direct la centrele de testare sau de vaccinare, distribuție cross-dock, atunci când vaccinul ajunge vrac într-o locație, pentru ca mai apoi să fie distribuit, și distribuție clasică, cu depozitare, soluție pe care o vom vedea pe măsură ce va crește cantitatea de doze disponibile în piață.
Începând cu perioada Crăciunului, DHL Express a operat peste 50 de zboruri cu vaccinuri COVID-19 în Europa, printre destinații numărându-se și România, care a primit loturi suplimentare.
Primele loturi de vaccin COVID-19 au fost trimise de DHL către Austria, Bulgaria, Croația, Grecia, Finlanda, Italia, Lituania, Norvegia, România și Suedia.
„Rețeaua noastră Express și-a dovedit deja rezistența în primele săptămâni ale pandemiei. În timp ce aproape toate națiunile au intrat în blocaje, niciuna dintre operațiunile noastre nu se oprise ”, a spus Alberto Nobis, CEO DHL Express Europe. „Cu livrările internaționale Express de vaccinuri COVID-19 sprijinim numeroase guverne în lupta lor împotriva pandemiei. În Europa, prezența noastră puternică ne permite să mutăm bunurile medicale dintr-o țară în alta în maximum 24 de ore.”
În afara Europei, DHL Express a transportat loturi de vaccinuri și în Bahrain, Chile, Costa Rica, Israel, Mexic, Oman și Singapore.
Peste 9.000 de specialiști lucrează în rețeaua globală dedicată, mai spune compania. Portofoliul DHL pentru industria de asistență medicală include peste 150 de farmaciști, peste 20 de depozite pentru studii clinice, peste 100 de stații certificate, peste 160 de depozite calificate pentru PIB, peste 15 depozite certificate GMP și peste 135 de locații medicale.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit