Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producătorul german de semiremorci folosește inteligența artificială (AI) pentru a analiza posibilitățile de optimizare a calității, performanței și disponibilității produselor și proceselor sale. Pentru a gestiona erorile de-a lungul lanțului valoric, echipa de proiect Krone a definit patru cazuri concrete de utilizare. În primul caz este vizată producția de semiremorci frigorifice Krone Cool de la Lübtheen, iar scopul cercetării este de a prezice calitatea produselor pe baza variabilelor de intrare observabile, cum ar fi parametrii fabricii sau condițiile de mediu. În acest fel, defectele pot fi detectate într-un stadiu incipient și contracarate prin optimizarea parametrilor de proces.

Al doilea caz se referă la gestionarea erorilor de asigurare a calității în Werlte. Cu ajutorul AI se creează un sistem sensibil de avertizare din timp în legătură cu defectele și plângerile, ceea ce înseamnă că sunt înregistrate toate datele privind reclamațiile și sunt calculați algoritmii – de exemplu, dacă așa-numitele vârfuri de defecte apar într-un produs sau într-o componentă. În cazul în care suspiciunea unei posibile probleme este confirmată, specialiștii vor analiza problema și vor decide cu privire la cursul ulterior al acțiunii. „Value chAIn“ oferă instrumente de analiză și obține o recomandare de acțiune pentru angajații din diverse departamente, cu scopul de a dezvolta un sistem de suport decizional. Cu toate acestea, autoritatea decizională rămâne întotdeauna la angajați: ei sunt singurii care pot plasa acțiunea recomandată în contextul tehnic sau economic și o pot evalua în consecință.

Celelalte două cazuri de utilizare se concentrează asupra Krone Telematik Box. Aici se efectuează o analiză pentru a se determina în ce măsură datele telematice colectate pot fi utilizate pentru alte servicii digitale și se pun sub semnul întrebării serviciile digitale ale Telematik Box pentru a se verifica dacă, de exemplu, datele raportului pot fi prezentate mai clar și mai simplu. În plus, se dorește dezvoltarea altor caracteristici utile pe baza datelor telematice, care fac transportul de mărfuri și mai transparent. De exemplu, înregistrarea frânării bruște sau a vibrațiilor puternice ale vehiculului din cauza condițiilor proaste de drum, care ar putea avea un efect asupra calității mărfurilor transportate, sau afișarea cantității de emisii de CO2 pentru o anumită cursă, un aspect tot mai important când vine vorba de sustenabilitate.

În plus, Krone se concentrează de câțiva ani asupra întreținerii predictive, principala problemă aici fiind de a minimaliza proactiv posibilele perioade de nefuncționare a remorcii. Dacă AI avertizează, de exemplu, că o piesă de uzură este foarte probabil să se defecteze într-o perioadă de timp previzibilă, aceasta ar putea fi înlocuită cu următoarea ocazie în care se merge în service ca parte a unei întrețineri deja planificate.

15 angajați Krone lucrează la proiectul value chAIn începând din august 2021, ei provenind de la fabricile de vehicule comerciale Krone și Brüggen, de la Krone Fleet și de la Datineo. Proiectul de cercetare, finanțat de Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climei (BMWK) în cadrul programului „Noile tehnologii pentru vehicule și sisteme“, se desfășoară pe o perioadă de trei ani, iar Krone își coordonează activitatea cu Laboratorul de Mașini Unelte de la Universitatea RWTH Aachen, Institutul Fraunhofer pentru Tehnologia Producției și cu MAN Truck & Bus SE, i2solutions GmbH, DATAbility GmbH și IconPro GmbH.