Deschiderea unui nou punct internațional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova) a fost aprobat prin hotărâre miercuri de către Guvern, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Decizia a fost luată pentru fluidizarea traficului de mărfuri și pasageri în zona de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, precum și reducerea timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat.
De asemenea, conform actului normativ la Punctul Vamal de Frontieră Bumbăta va fi amenajat un punct vamal de frontieră în subordinea Biroului vamal de frontieră Albița pentru traficul internațional rutier, în sectorul unui pod flotant care urmează a fi instalat între localitățile respective.
„După debutul agresiunii militare ruse din Ucraina, Guvernul României a făcut demersuri continue de a sprijini autoritățile din Ucraina, dar și cetățenii ucraineni, inclusiv din perspectiva fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, fie că ne referim la granița cu Ucraina sau la granița cu Republica Moldova, de asemenea, utilizată pentru tranzitul de mărfuri, dar și de persoane dinspre Ucraina. Ca atare, continuă demersurile de a reduce timpii de așteptare, atât în privința tranzitului comercial, cât și în privința cetățenilor.”,
potrivit Guvernului.
Operaționalizarea punctului de trecere Bumbăta-Leova va fi realizată după asigurarea infrastructurii corespunzătoare, a personalului și a utilităților necesare, în vederea desfășurării unei bune condiții a controlului de frontieră. Dan Cărbunaru a mai precizat că Guvernul a mai acceptat, printr-un memorandum, punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, respectiv Orlovka din Ucraina. Acesta va funcționa și în regim portuar pentru a ameliora tranzitarea frontierei de stat dintre România și Ucraina, care în prezent funcționează în regim de bac.
Federația Națională a Transporturilor Rutiere din Franța (FNTR) este de părere că principalul risc pe termen mediu și lung al acordului de cooperare dintre UE și Marea Britanie constă în potențialele divergențe dintre reglementările celor două regiuni – chiar dacă acum există un angajament de respectare a normelor concurenței echitabile. De exemplu, în ceea ce privește problemele referitoare la mediu, ce perspective au vinieta britanică sau normele referitoare la emisiile de CO2 dacă se vor impune măsuri diferite față de cele din UE? Marea Britanie a acceptat să nu reducă standardele europene sociale, de mediu și climatice în vigoare la 31 decembrie 2020 și să se adapteze la evoluția lor, iar în cazul în care aceste angajamente nu sunt îndeplinite va fi nevoie de reechilibrare.
FNTR este în contact permanent cu autoritățile vamale franceze, care au făcut eforturi importante în ultimele luni pentru a informa companiile de transport în legătură cu modificările apărute, și colaborează și cu asociații profesionale similare din Belgia, Olanda, Germania, Polonia, Marea Britanie, Irlanda, și cu IRU, astfel încât să sprijine și de acum înainte operatorii și din punctul de vedere al formalităților vamale.
Legislația europeană referitoare la timpii de condus și de odihnă, tahograf, acces la profesie, detașarea lucrătorilor este adoptată de legislația britanică, ceea ce este important pentru o concurență loială între firmele din cele două regiuni. Dar operatori din UE nu mai sunt autorizați decât pentru două operațiuni de cabotaj în Marea Britanie, în loc de trei până acum.
Un alt punct important este recunoașterea de comun acord a licențelor de transport. Britanicii recunosc licența comunitară și membrii UE recunosc licența de transport britanică, dar supravegherea aplicării Tratatului rămâne necesară în continuare.
02.10.2020
17.09.2021
Ultimul număr: Martie 2023
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit