Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Polițiștii de frontieră de la Punctele de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II, împreună cu autoritățile din cadrul Comisariatelor Județene Bihor și Arad, au oprit intrarea în țară a 14 automarfare încărcate cu aproximativ 190 de tone de deșeuri.

Controlul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Punctele de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II, pe sensul de intrare în România.

Șoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului de deșeuri, conform prevederilor legale, ceea ce a condus la interzicerea accesului pe teritoriul României a mijloacelor de transport şi a încărcăturii. În plus, documentele de însoțire a mărfii, arătau că transportă diverse bunuri, precum haine, mobilă, produse electrice și electrocasnice de la diferite societăți comerciale din Danemarca, Germania, Austria și Olanda pentru firme din România. Suspiciuni privind legalitatea transporturilor au determinat sprijin autorizat al reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Protecției Consumatorului Bihor și Arad.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că șoferii automarfarelor transportau 189.141 kg de deșeuri și nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.

Deschiderea unui nou punct internațional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova) a fost aprobat prin hotărâre miercuri de către Guvern, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Decizia a fost luată pentru fluidizarea traficului de mărfuri și pasageri în zona de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, precum și reducerea timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat.

De asemenea, conform actului normativ la Punctul Vamal de Frontieră Bumbăta va fi amenajat un punct vamal de frontieră în subordinea Biroului vamal de frontieră Albița pentru traficul internațional rutier, în sectorul unui pod flotant care urmează a fi instalat între localitățile respective.

„După debutul agresiunii militare ruse din Ucraina, Guvernul României a făcut demersuri continue de a sprijini autoritățile din Ucraina, dar și cetățenii ucraineni, inclusiv din perspectiva fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei, fie că ne referim la granița cu Ucraina sau la granița cu Republica Moldova, de asemenea, utilizată pentru tranzitul de mărfuri, dar și de persoane dinspre Ucraina. Ca atare, continuă demersurile de a reduce timpii de așteptare, atât în privința tranzitului comercial, cât și în privința cetățenilor.”,

potrivit Guvernului.

Operaționalizarea punctului de trecere Bumbăta-Leova va fi realizată după asigurarea infrastructurii corespunzătoare, a personalului și a utilităților necesare, în vederea desfășurării unei bune condiții a controlului de frontieră. Dan Cărbunaru a mai precizat că Guvernul a mai acceptat, printr-un memorandum, punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, respectiv Orlovka din Ucraina. Acesta va funcționa și în regim portuar pentru a ameliora tranzitarea frontierei de stat dintre România și Ucraina, care în prezent funcționează în regim de bac.