Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) prezintă cifrele privind înmatriculările de vehicule utilitare grele pentru anul 2022. Unde și-au revenit piețele, unde au luat-o la vale – și care sunt perspectivele viitoare pentru 2023.

Principalele piețe internaționale pentru vehiculele utilitare grele (peste 6 tone) au evoluat în mod inegal în 2022. Aceasta este concluzia Asociației germane a industriei auto (VDA). De la o redresare la o prăbușire a unei piețe, totul este prezent la nivel mondial.

Europa și SUA își revin – China se prăbușește

În timp ce Europa (UE, AELS și Marea Britanie), SUA și India au reușit să își continue redresarea, China și Brazilia au înregistrat scăderi în ultimul an, unele dintre ele considerabile, potrivit VDA. Având în vedere cererea puternică și continuă, precum și cererea reținută, o creștere mai puternică ar fi putut fi așteptată și pe unele piețe de vehicule comerciale grele în 2022. Dar perturbările continue din lanțurile de aprovizionare și evoluțiile macroeconomice diferite ar fi împiedicat acest lucru.

Cum au evoluat vânzările în țările UE

În Europa, vânzările de vehicule utilitare grele au crescut anul trecut cu 5% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 335.800 de unități. Dintre cele mai mari 5 piețe europene individuale, Marea Britanie (+8% – 40.200 de unități), Polonia (+6% – 33.200 de unități) și Italia (+1% – 24.700 de unități) au înregistrat rate de creștere pozitive. Piața franceză a stagnat (0% – 43.600 de unități). Piața germană, pe de altă parte, a suferit un recul (-2% – 71.300 de unități), dar rămâne totuși cea mai mare piață unică din Europa.

SUA înregistrează o creștere slabă

Piața americană și-a revenit într-o formă slăbită. Pe ansamblul anului 2022, piața vehiculelor comerciale de acolo a obținut un plus de 3% față de 2021, ceea ce corespunde unui volum de vânzări de 476.000 de unități. Creșterea pozitivă a fost determinată de segmentul vehiculelor grele (clasa 8 / mai mare de 15 tone), care a înregistrat o creștere semnificativă în comparație cu anul precedent (+15%). Segmentul vehiculelor utilitare grele a reprezentat 53% din noile înmatriculări pe piața vehiculelor utilitare grele din SUA.

Vânzările în China se prăbușesc complet, dar rămân importante

Vânzările în China au scăzut din nou semnificativ în 2022. În 2021 a avut loc deja o mișcare contrară, după ce un program guvernamental de reînnoire a parcului auto și noul standard de emisii China 6 introdus la nivel național au contribuit la o creștere pozitivă puternică în 2020. Cu scăderi de două cifre de la an la an în toate domeniile, piața chineză a vehiculelor comerciale s-a redus cu 51% de la an la an, ajungând la 767.600 de unități în 2022. Aceasta reprezintă o scădere de 806.400 de unități, un volum aproape la fel de mare ca volumele de vânzări ale piețelor americane și europene de vehicule comerciale grele combinate. Ultima dată când în China au fost înmatriculate mai puțin de 1 milion de vehicule comerciale grele noi a fost în 2016. În ciuda înjumătățirii pieței, China rămâne de departe cea mai mare piață de camioane din lume.

Prognoza VDA pentru piața vehiculelor comerciale în 2023

După o corecție semnificativă în cei doi ani anteriori, ne așteptăm ca China să crească din nou în 2023 (+10%). Pentru Europa (+4%), India (+15%) și SUA (+5%) ne așteptăm la încă un an de creștere pozitivă. Pe piața germană a vehiculelor comerciale grele ne așteptăm la o creștere de +4%, în linie cu media europeană. Cu toate acestea, pentru piața braziliană, prognozăm o nouă scădere pentru anul în curs (-4%).

Patru zile tematice în timpul Conferinței IAA, în perioada 20-23 septembrie 2022 +++ Parteneriat cu DSLV, HDE, BDEW și VDV +++ „Putem depăși provocări precum schimbările climatice și digitalizarea doar lucrând împreună”.

Conferința IAA TRANSPORTATION reînnoită prezintă tendințele actuale și viitoare din domeniul logisticii și transporturilor în perioada 20-25 septembrie la Hanovra. Cele 4 zile tematice ale Conferinței IAA, care durează 4 zile (între 20 și 23 septembrie 2022), constituie o parte importantă a noului concept de eveniment.

Vorbitori internaționali vor prezenta, analiza și discuta subiecte și tendințe actuale din domeniile logisticii, comerțului, infrastructurii și transportului comunal în diferite formate, cum ar fi discursuri principale, discuții în grup și discuții la cald. Pentru prima dată, organizatorul din spatele IAA TRANSPORTATION, Verband der Automobilindustrie e.V. (VDA), colaborează cu asociații și parteneri importanți din industrie, care vor prezenta în cadrul zilelor tematice respective.

Bundesverband Spedition und Logistik e.V. (DSLV) va prelua prima zi tematică, „Logistica viitorului”, pe 20 septembrie. „Logistica este o balama importantă care conectează etapele de valoare adăugată ale economiilor naționale. Având în vedere crizele globale, penuria de energie și cererile tot mai mari ale clienților, companiile de expediții fac tot ce le stă în putință pentru a stabiliza canalele globale de achiziție și distribuție cu toți transportatorii.

Cerințele includ, de asemenea, obiective climatice obligatorii pentru sectorul transporturilor. Industria logistică se folosește de inovația industriei producătorilor de vehicule comerciale, astfel încât tehnologia de înaltă performanță, cu emisii zero, să devină rapid profitabilă și foarte versatilă”, a declarat Frank Huster, director șef al DSLV.

Cea de-a doua zi tematică, „Comerț și logistică”, din 21 septembrie, va fi condusă de Handelsverband Deutschland e.V. (HDE). „Comerțul se confruntă cu provocări considerabile în menținerea unui lanț de aprovizionare funcțional. Blocajele de producție, întreruperile din porturile din întreaga lume și limitele de capacitate din Europa ilustrează problemele actuale de aprovizionare. Pe lângă acestea, există provocări legate de o logistică prietenoasă cu clima, care va necesita investiții considerabile în anii următori. Acum este un moment bun pentru a învăța despre tendințele actuale din industria transporturilor, pentru a putea reacționa la timp la schimbările care vor urma”, spune directorul Handelsverband, Stefan Genth.

Partenerul pentru cea de-a treia zi tematică, „Infrastructură”, din 22 septembrie, este Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft e.V. (BDEW). „Există mai multe soluții în joc pentru schimbarea tehnologiei motoarelor, în special pentru vehiculele comerciale alimentate cu baterii și cu pile de combustie. Încă nu am văzut unde ne va duce acest drum. Ceea ce știm este că sectorul transporturilor, la fel ca și industria vehiculelor personale, va fi conectat și mai mult la sectorul energetic, deoarece acesta furnizează nu numai energia necesară pentru această schimbare, ci și infrastructura necesară”, a declarat Andrees Gentzsch, membru al Consiliului de administrație al BDEW.

Cea de-a patra zi tematică, „Transportul comunal”, din 23 septembrie, va fi condusă de Verband Deutscher Verkehrsunternehmen e.V. (VDV). „Sectorul mobilității trece printr-o transformare cuprinzătoare”, spune directorul VDV, Oliver Wolff. „Aceasta privește componentele tehnice, structurale, organizaționale și economice ale întregului sector. Prin urmare, este mai important ca niciodată să nu mai compartimentăm operatorii de transport individuali, ci mai degrabă să îi interconectăm și să facilităm cooperarea între ei. Sectorul auto și transportul public trebuie să dezvolte modele de afaceri comune și stabile în ceea ce privește digitalizarea și automatizarea. Avem nevoie de soluții puternice „made in Germany” pentru a rezista în fața participanților la piață perturbatori și globali.”

„Dorim să folosim zilele tematice de la IAA TRANSPORTATION pentru a găsi oportunități și provocări care ne afectează pe toți”, spune Jürgen Mindel, directorul VDA, despre parteneriatele tematice. „Și, prin urmare, suntem foarte mulțumiți de promisiunile făcute de aceste patru asociații partenere puternice. Acest lucru subliniază conceptul nostru nou-nouț, cu ajutorul căruia vom obține o poziție mai puternică decât oricând ca o platformă de pionierat și lider internațional pentru vehicule comerciale, transport, logistică și autobuze. Cooperarea noastră cu aceste asociații este un semn că nu putem depăși provocări precum schimbările climatice și digitalizarea decât împreună.”