Stocul total al spațiilor industriale moderne se ridica la jumătatea anului la aproape 7,13 milioane m2, în condițiile în care dezvoltatorii au finalizat la nivel național proiecte noi având o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 104.000 m2. De precizat că 60.000 m2 au fost livrați în trimestrul al doilea al 2024. Ritmul pieței de real-estate industrial a încetinit în prima jumătate a acestui an comparativ cu perioada similară din 2023, se arată în cel mai recent raport al Cushman & Wakefield Echinox, proiectele industriale livrate acum fiind la jumătate din ceea ce s-a livrat în primele șase luni ale anului trecut. Pentru următoarele 18 luni se estimează însă construirea de spații noi, însumând aproximativ 571.000 m2.
Rata totală a locurilor de muncă vacante a scăzut ușor la nivel național, până la 4,8%, iar o nouă scădere este preconizată până la sfârșitul anului, ca urmare a evoluțiilor limitate pe bază speculativă. Cele mai semnificative livrări au fost reprezentate de prima fază a CTPark Arad West (22.600 m2) și, de asemenea, de 13.000 m2 finalizați de Alinso în Ploiești.
În ceea ce privește cererea, volumul de închiriere în trimestrul al doilea (T2) a fost de aproximativ 203.600 m2, în creștere față de cei 196.900 m2 înregistrați în primul trimestru (T1). Activitatea de închiriere pentru prima jumătate a anului a însumat 410.500 m2, reprezentând o scădere cu 25% față de perioada similară din 2023, deoarece cererea de spații noi a avut o pondere de 52% din volumul total de leasing în perioada ianuarie-iunie 2024. Cea mai mare tranzacție încheiată în T2 2024 a fost reprezentată de o preînchiriere de 20.900 m2 în cadrul VGP Park Arad, urmată de o preînchiriere de 20.000 m2 de către Deichmann în ELI Park 3 București.
Nivelul chiriile în București și în principalele destinații industriale și logistice din țară au rămas constante, arată raportul Cushman & Wakefield Echinox, la niveluri cuprinse între 4,30 și 4,70 euro/m2/lună în T2 2024. Nu sunt de așteptat schimbări semnificative în perioada următoare în ceea ce privește nivelurile de închiriere pentru proiectele existente, în special cele care au un grad mai mare de neocupare, însă se preconizează o tendință ascendentă pentru noile dezvoltări, din cauza creșterii costurilor de construcție și a prețurilor de achiziție a terenurilor. Toate aceste lucruri se întâmplă pe fondul unei inflații contractante în România de mai bine de șase luni, care a atins un nivel mediu de 6,8% în T2 2024. Prognozele sunt pozitive pentru restul anului, cu așteptări că va scădea sub 5% în T4. Banca Națională a României a reacționat prin scăderea dobânzii de politică monetară în iunie cu 25 bp la 6,75%, prima astfel de mișcare în 18 luni, urmând astfel exemplul dat de Banca Centrală Europeană cu câteva săptămâni înainte. Mai mult, economia a fost foarte rezistentă în primul semestru, ratele de creștere a PIB-ului de 1,8% și 2,1% fiind înregistrate în T1 și, respectiv, în T2. Pentru 2024 se anticipează o creștere anuală globală de 2,7%, o evoluție notabilă având în vedere contextul macroeconomic și geopolitic încă volatil.
VGP România anunță începutul dezvoltării noului său parc de business din Brașov, în partea centrală a României. Prima clădire va avea o suprafață totală de 9.400 mp și va fi dată în folosință la mijlocul anului 2021. VGP Park Brașov este dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 390.000 mp și va avea un potențial total de 180.000 m2 disponibili pentru închiriere.
Lucrările au demarat la începutul lunii noiembrie, iar primul chiriaș va fi compania farmaceutică Fildas Trading, care deține lanțul Catena și care va ocupa circa 4.000 mp (temperatură controlată și birouri) din totalul de 9.400 mp ai clădirii, anunță VGP. Dezvoltatorul paneuropean de spații logistice și industriale spune că VGP Park Brașov va avea un potențial total de 180.000 mp disponibili pentur închiriere. Parcul logistic este situat adiacent orasului si șoselei de centură a Brașovului și are acces direct din drumul național E68 către Sibiu, fiind foarte aproape de conexiunea cu viitoarea autostradă A3 București-Brașov-Sibiu. De asemenea, VGP Park Brașov beneficiază de acces direct la rețeaua de transport public al Brașovului. Un astfel de acces rutier excelent și infrastructura publică fac parcul ideal pentru localizarea centrelor de distribuție regionale și internaționale.
Mai mult, aeroportul modern din Brașov, amplasat în apropiere și care se află în ultimele faze de construcție, va asigura conexiunea cu cele mai importante orașe din Europa. Orașul Brașov este unul dintre cele mai importante centre industriale și de învățământ tehnic din România, iar întreaga zonă metropolitană găzduiește peste 250.000 de locuitori, care
oferă o bază substanțială de angajați calificați, talentați și foarte experimentați.
„Suntem încântați că am demarat lucrările pentru VGP Park Brașov și avem oportunitatea de a oferi clienților noștri un parc logistic de primă clasă, într-o locație de top. După finalizare, ansamblul va constitui unul dintre cele mai mari parcuri logistice din portofoliul nostru, din România.
Ne bucurăm să anunțăm că noul nostru parc de business a fost validat de către unul dintre jucătorii de top ai pieței de distribuție pentru produse farmaceutice, Fildas Trading S.R.L., care va deveni astfel primul chiriaș al parcului. Colaborarea cu echipa Fildas a fost foarte bună și suntem încrezători că acesta este doar începutul unui parteneriat pe termen lung.” – Adrian Crizbășianu, Country Manager VGP România.
VGP România deține în prezent parcuri active în Timișoara și Sibiu, precum și o suprafață de teren importantă pentru dezvoltări în București, Arad și acum Brașov. Grupul VGP are un total de 72 de parcuri situate în 12 țări europene și se află în continuă expansiune pe toate piețele unde este prezent.
Sustenabilitatea și eficiența energetică sunt parametrii centrali pentru imobilele comerciale dezvoltate de VGP. Compania a lansat și a implementat numeroase inițiative, multe dintre ele în anul 2019. Una dintre acestea este VGP Renewable Energy, o divizie nouă, separată, deținută în totalitate de VGP N.V., responsabilă de utilizarea spațiului de acoperiș disponibil
în parcurile VGP pentru sisteme fotovoltaice și tehnologii energetice moderne. Compania și-a stabilit obiectivul atestării tuturor clădirilor noi care urmează să fie construite, începând din 2020, cu o certificare BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Very Good. De asemenea, în 2019 a fost înființată Fundația VGP.
Parcul VGP Brașov va îndeplini, de asemenea, standardele soluțiilor de construcții sustenabile. Toate sălile vor fi supuse procesului de certificare BREEAM, care evaluează soluțiile ecologice implementate, cum ar fi pregătirea acoperișurilor pentru panourile solare.
VGP a fost consiliat în tranzația menționată mai sus de către agenția locală Cushman & Wakefield Echinox.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit