Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Viapass, taxa de drum pentru vehiculele grele, arată că veniturile în Belgia au înregistrat 822,4 milioane de euro în ianuarie-martie 2022, cu 8,8% mai mult, față de anul trecut, respectiv cu 755,7 milioane de euro.

De asemenea, numărul camioanele care au efectuat cel puţin un drum cu taxă în regiunile Flandra, Valonia și Bruxelles au înregistrat un record de 41,1 milioane de camioane, majoritatea fiind străine, în 2021, potrivit datelor statistice anuale dezvăluite de Viapass. Categoriile camioanelor cu emisii Euro 6 și Euro 5 s-au majorat de la 95% la 96,6%, iar camioanele cu peste 32 de tone au crescut la 91%.

Obiectivele strategice ale acestui sistem de taxare la kilometru contribuie la un transport mai ecologic și la o utilizare mai eficientă a mijloacelor de transport marfă, potrivit administratorului general Viapass, Johan Schoups.

Veniturile acumulate sunt folosite pentru a finanţa reconstrucția drumului expres N8 Ypres-Veurne, suprafeței E411 și reparațiilor tunelurilor de autostradă.

Organizația Viapass reamintește că sistemul detectează automat aceste infracțiuni şi folosesc aproximativ 39 de camere, 22 de corturi și 40 de vehicule de control.

Taxele rutiere pentru camioanele grele vor crește în Flandra și Bruxelles de la 1 iulie, conform operatorului belgian Viapass.

Regiunea europeană Alsacia este autorizată legal să introducă, din februarie 2022, o ecotaxă la începutul anului 2025 pe rețeaua sa de drumuri și autostrăzi, dar “are mai mult timp de gândire”. Foarte precaută pe această temă sensibilă, se intenționează consacrarea ]n 2022 a schimburilor cu sectoarele economice (începând cu cel al transporturilor).

În 2023 se va consulta populația, iar în 2024 se va decide dacă va fi pusă în aplicare ecotaxa alsaciană (R-Pass) pe 1 ianuarie 2025 sau nu. Problema este deosebit de delicată, deoarece transportul regional nu va fi scutit de taxă, așa cum ar fi sperat, deoarece legislația europeană nu permite discriminarea.

Dacă decizia va fi totuși în favoarea ecotaxei, Alsacia se va inspira mai degrabă din modelul belgian (Viapass), cu o cutie de bord care numără numărul de kilometri și localizează vehiculele prin satelit. Maut-ul german presupune prea multe constrângeri și un cost de finanțare ridicat. Cele 5 porți alsaciene rămase de la ecotaxa abandonată în 2013 ar putea fi folosite ca puncte de control.