Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Un alt record al numărului de șoferi verificați pentru alcoolemie a fost doborât de către forțele de poliție federale și locale din Belgia.

Autoritățile au verificat aproape 360.000 de șoferi în timpul campaniei BOB de vară, ale cărei rezultate au fost publicate recent. Aceasta reprezintă o nouă creștere a numărului de teste efectuate (322.000 de teste în 2022).

De vineri, 2 iunie, până luni, 28 august, Poliția Integrată a efectuat controale de alcoolemie în întreaga țară în cadrul campaniei de vară VIAS BOB. În total, 358.434 de șoferi au fost testați pentru depistarea alcoolemiei: 2,24% au fost testați pozitiv, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de anul trecut. Pe parcursul a 12 săptămâni, Poliția Locală și Poliția Rutieră Federală au verificat în medie 4.073 de șoferi pe zi. Dintre cei 358.434 de șoferi testați, 8.025 au fost depistați pozitiv, adică 2,24%. Aceasta reprezintă o ușoară scădere față de anul trecut (2,5% de șoferi pozitivi). În total, 2.870 de șoferi au avut permisele de conducere retrase.

Koen Ricour, director al Poliției Federale a Autostrăzilor (Poliția Administrativă Federală): „În calitate de partener istoric al campaniei BOB, Poliția Integrată a fost din nou prezentă în masă în această vară pentru a asigura siguranța participanților la trafic. Reducerea numărului de șoferi pozitivi este o veste bună în sine. Cu toate acestea, acest procent este încă prea mare. Siguranța rutieră este o prioritate absolută, iar poliția va continua să efectueze controale de alcoolemie.”

De mai bine de 25 de ani, campania BOB, lansată de VIAS în 1995, sensibilizează cetățenii cu privire la conducerea sub influența alcoolului. Unul dintre principiile fundamentale ale acestor campanii este acela de a combina întotdeauna sensibilizarea și controalele poliției în întreaga țară. Rezultatele arată că această campanie își atinge obiectivul. Cea mai mare parte a populației a înțeles mesajul campaniilor BOB și își adaptează comportamentul. Cu toate acestea, o mică minoritate continuă să ignore acest mesaj. Acești șoferi reprezintă un pericol, nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru ceilalți participanți la trafic, spun organizatorii.

PHOTO: POLITIE.BE

Mai mult de un sofer din zece se deplaseaza noaptea in Belgia sub influenta alcoolului, ceea ce inseamna mai mult decat dublarea cifrelor de acum cincisprezece ani, a dezvaluit cel mai recent barometru Vias care a testat peste 6.100 de soferi.
Procentul depinde in mare masura de perioada saptamanii. In timpul saptamanii, in cursul zilei, in medie, 0,4% dintre soferi au fost gasiti „pozitivi“, iar in zilele de weekend, circa 1,2%.

Pe de alta parte, in noptile din timpul saptamanii, mai mult de un sofer din 10 (10,7%) se deplaseaza depasind limita legala in ceea ce priveste consumul de alcool si aproape un sofer din opt (12,6%) face acest lucru in noptile din weekend, arata Vias.
La nivel global, procentul de soferi care conduc sub influenta alcoolului a ajuns la 1,9%, o cifra identica cu cea de acum cincisprezece ani.