Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, ar putea închide complet activitatea de la fabrica din Slatina până în luna mai a anului viitor, potrivit declarațiilor președintelui sindicatului Aluministul, Constantin Popescu.

Prețul energiei, materie primă pentru producerea aluminiului, a crescut foarte mult, a mai precizat Constantin Popescu. În prezent, compania are peste 2.000 de angajați. De asemenea, grupul a închis recent o altă fabrică Alum din Tulcea.

Vineri, 9 septembrie, peste 100 de sindicaliști din cadrul companiei, au cerut demisia ministrului de resort, Virgil Popescu la sediul Ministerului Energiei, deoarece aceștia îl consideră responsabil de situația fabricii.

În acest moment, la ALRO mai funcționează doar două din cinci hale de electroliză, iar reprezentanții sindicatului se așteaptă ca cele două sa fie închise curând, datorită creșterii prea mari la prețul de energie.

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va incepe in iulie evaluarea proiectelor pentru IMM-urile ce vor accesa granturi nerambursabile, astfel incat infuzia de bani in economie sa fie mai rapida, a declarat ministrul Virgil Popescu.
 
Ministerul de resort pregateste un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro. „Vreau ca in cursul lunii iulie sa incepem evaluarea proiectelor. Mai mult, ma gandesc sa venim cu o noutate la evaluarea proiectelor. Am vorbit cu ministrul Fondurilor Europene sa gandim o evaluare automata a acestor proiecte, o evaluare pe un punctaj care sa se faca automat de catre computer, sa nu mai implicam evaluatori. (…) Doresc sa fie foarte rapida evaluarea si sa fie anuntat antreprenorul, sa vina si sa semneze contractul de finantare. Vreau sa grabim aceasta infuzie de bani in economia romaneasca”, a afirmat Popescu, la Digi 24.

Miercuri, pe pagina sa de Facebook, ministrul a notat ca acest pachet va fi impartit in trei proiecte, astfel: 550 milioane euro granturi pentru investitii, pana in 200.000 de euro fiecare grant; 350 de milioane de granturi de capital, tot pana in 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente si 100 milioane euro, granturi pana in 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este si actionarul companiei si care nu au beneficiat de niciun ajutor in aceasta perioada. Totodata, Virgil Popescu a emis un ordin prin care a cerut tuturor companiilor sa aprobe pana pe 15 iunie planurile de investitii pe 5 ani, investitii in concordanta cu Green Deal. „Majoritatea companiilor le-au aprobat deja. Vorbim de investitii de circa 12 miliarde de euro”, a mai scris Popescu pe pagina sa de Facebook.