Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Desi cuantumul amenzilor conform HG 69/2012 este mai mic decat cel prevazut in actele normative anterioare, operatorii de transport sunt inca nemultumiti de valoarea sanctiunilor. Acestia reclama incadrarea unor fapte minore, cum ar fi un bec ars, la abateri grave, pentru care se poate primi amenda de pana la 12.000 de lei. ISCTR sustine ca nu va taia in carne vie decat atunci cand se constata incalcari grave ale legii, respectiv pe probleme de siguranta rutiera si transport ilegal de marfa si persoane. Pentru abaterile minore operatorii pot "scapa" doar cu o nota de constatare, care nu trebuie neaparat sa atraga dupa sine si un proces verbal de contraventie, daca acestia isi remediaza problemele.

Chiar daca procedura in sine este definitivata, ramane de vazut transpunerea ei in practica, mai ales ca inca sunt in vigoare si alte acte normative care sanctioneaza unele dintre aceleasi abateri, dar cu alte sume.
Transferarea activitatii de control catre Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) se dovedeste, asa cum era de asteptat, un proces complex inclusiv in ceea ce priveste armonizarea legislatiei in vigoare. Astfel, desi HG 69/2012 stabileste incalcarile foarte grave, grave si minore ale legii si sanctiunile aferente, unele dintre prevederile cuprinse aici mai figureaza si in alte acte normative care nu au fost inca abrogate. Este cazul OG 43/1997 privind regimul drumurilor, care prevede sanctiuni diferite de HG 69 pentru supraincarcarea vehiculelor. Deocamdata, inspectorii ISCTR nu pot aplica sanctiuni decat in baza HG 69/2012, pentru ca in OG 43/1997 controlul revine Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Dar odata cu actualizarea actului normativ, in sensul acordarii atributiei de control ISCTR, vor aparea doua sanctiuni diferite pentru aceeasi abatere.
Reprezentantii Directiei Generale Transport Rutier (DGTR) au dat asigurari ca eventualele suprapuneri dintre HG 69 si celelalte acte normative aflate inca in vigoare vor fi verificate, pentru ca mai sunt la ora actuala atributii de control si pentru Autoritatea Rutiera Romana (ARR), in alte acte normative, de asemenea, neabrogate, care vor trebui actualizate si armonizate cu HG 69/2012.
Si inspectorul de stat sef in cadrul ISCTR, Virgiliu Cucliciu, este de parere ca trebuie eliminate situatiile de dublaj.

Licenta se poate ridica si pentru cumul de amenzi
Chiar daca amenzile prevazute in HG 69 sunt mai mici decat cele din OUG 109/2005, act normativ abrogat, reprezentantii operatorilor de transport critica in continuare cuantumul ridicat al sanctiunilor. "Amenzile pentru incalcarea regulilor de circulatie rutiera sunt translatate prin puncte de amenda care reprezinta a zecea parte din salariul minim pe economie. Daca impartim amenzile din HG 69 dupa acelasi algoritm ies sute de puncte, care in mod normal nu pot fi platite de soferi", este de parere Radu Dinescu, secretar general al