Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O instanță germană a respins marți, 14 februarie, o acțiune civilă introdusă de activiști care urmărea să împiedice Volkswagen să vândă mașini cu motoare cu combustie începând cu anul 2030.

Un al doilea obiectiv era de a obliga VW să își reducă emisiile de CO2 cu 65% până în 2030, față de nivelul din 2018.

Respingând acțiunea, tribunalul districtual cu sediul la Braunschweig, la aproximativ 25 km la sud-vest de sediul central al VW din Wolfsburg, a decis că societatea respectă reglementările în vigoare.

Unul dintre reclamanți, Roland Hipp, șeful Greenpeace Germania, a declarat că va continua procesul. „Vom depune o acțiune împotriva Volkswagen, deoarece compania este co-responsabilă pentru faptul că drepturile noastre fundamentale și de proprietate sunt afectate și continuă să fie amenințate”, a declarat Hipp.

VW a salutat decizia. „Acțiunile privind clima împotriva companiilor individuale care au fost selectate sunt o cale greșită și fără bază legală”, a declarat compania. Un caz similar este audiat la tribunalul districtual din Detmold. VW și alți producători de automobile se confruntă cu procese care invocă preocupări legate de climă și în alte instanțe.

Uniunea Europeană își propune să interzică înmatricularea de noi mașini cu motoare cu combustie până în 2035.

Portalul german VerkehrsRundschau, citându-l pe șeful Camerei de Comerț și Industrie germano-ucrainene, arată că războiul dintre Rusia și Ucraina va lovi foarte puternic economia Germaniei. Asociațiile oamenilor de afaceri se așteaptă la perturbări majore în supply chain, unele firme din industria auto – BMW, Volkswagen – au oprit deja producția deoarece anumite componente provin din Ucraina și nu mai pot fi furnizate în această perioadă, producătorii germani – de exemplu, Volkswagen, care are o fabrică la Kaluga și una la Nizhny Novgorod, și Mercedes-Benz – și-au oprit activitatea din Rusia, și va apărea și criză de materii prime care își au originea în Rusia. În plus, industria se va confrunta cu prețuri în creștere.

Asociația Camerelor de Industrie și Comerț Germane (DIHK) și-a redus pe 3 martie prognoza de export pentru 2022 – anterior se estimase o creștere de 6% – dar nu se așteaptă la recesiune.

În 2021 schimburile comerciale dintre Germania și Rusia au crescut cu peste 34%, până la aproape 60 de miliarde de euro, dar vor colapsa anul acesta, ceea ce va afecta companiile din Germania care depind de exporturile spre Rusia și pe cei 250.000 de angajați ai lor. Multe firme au încetat deja să vândă produse în Rusia, printre care, din nou, Volkswagen și Mercedes-Benz.