Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bosch, alături de Volkswagen, filiala Cariad, testează încărcarea automatizată cu valet pentru autovehicule electrice. Noua soluție utilizează sistemul automatizat de parcare cu valet furnizat de Bosch și ghidează autovehiculele electrice fără șofer către locurile de parcare neocupate, echipate cu un punct de încărcare, unde un robot se ocupă de reîncărcarea automată. După finalizarea reîncărcării, autovehiculul va fi deplasat autonom către alt spațiu de parcare.

În prezent, această tehnologie este testată în două parcări interne din Germania, una situată în parcarea personalului Cariad din Ingolstadt, în timp ce a doua este situată în parcarea Bosch din Ludwigsburg, aflată în dezvoltare. Noua inovație va fi prezentată în cadrul evenimentului CES 2024 din Las Vegas, unde va fi detaliată și tehnologia necesară pentru încărcarea automatizată.

Prin abordarea provocărilor cu încărcarea automatizată cu valet, confortul clienților va fi îmbunătățit considerabil atunci când încarcă autovehiculele electrice. Mai mult, tehnologia asigură o serie de avantaje pentru producătorii auto, operatorii de puncte de încărcare, operatorii de parcări și furnizorii de energie. În plus, pentru mediu, autovehiculele electrice ar reduce emisiile de carbon aferente traficului rutier.

„Automatizarea joacă un rol cheie în revoluția mobilității și tranziția către electromobilitate. Cele două servicii ale noastre, parcare automatizată cu valet și încărcare automatizată cu valet, fac experiența de mobilitate mult mai ușoară pentru utilizatori. Simplificând reîncărcarea autovehiculelor electrice reduce temerile oamenilor cu privire la autonomie și este esențială pentru ca electromobilitatea să fie acceptată pe scară largă. Având în vedere acest lucru, Bosch și Cariad pot face parcarea și încărcarea și mai eficiente și mai confortabile.”,

a declarat Manuel Maier, vicepreședinte al sectorului de produse pentru parcare intersectoriale, de Nivel 4 din cadrul Bosch.

„Suntem extrem de încântați să modelăm viitorul parcării și încărcării automatizate împreună cu Bosch. Colaborarea noastră ne permite să testăm tehnologiile într-un stadiu incipient al dezvoltării autovehiculului, astfel încât produsul final să fie de încredere și să ofere clienților cea mai bună experiență de utilizare posibilă.”,

a adăugat Rolf Dubitzky, șeful departamentului de parcare din cadrul Cariad.

Infrastructura va ghida autovehiculul către spațiul de parcare, iar un robot va deschide clapeta de încărcare și va introduce automat cablul de încărcare, urmând ca după încărcarea completă să îl scoată. Autovehiculul va fi întors apoi la un loc de parcare obișnuit, eliberând locul pentru un alt autovehicul electric cu bateria descărcată.

Parcarea automată cu valet este primul serviciu de parcare SAE Nivel 4 fără șofer din lume și funcționează în parcarea P6 de pe aeroportul din Stuttgart de aproape un an. Totodată, Bosch a început să echipeze și alte parcări din Germania cu tehnologia acestei infrastructuri.

Elli, liderul de piață în rândul furnizorilor de rețele de încărcare din Europa, a anunțat extinderea a 500.000 de puncte de încărcare, devenind prima companie care a atins o etapă semnificativă în privința accesului la infrastructura de încărcare.

Numai în ultimele patru luni, furnizorul de mobilitate al Grupului Volkswagen a adăugat 100.000 de stații de încărcare în rețeaua sa. Elli oferind clienților o experiență de încărcare confortabilă și transfrontalieră cu acces la aproximativ 950 de furnizori din 28 de țări. Liderul consideră că o rețea de încărcare apropiată și fiabilă, plus stații de încărcare ușor de utilizat reprezintă cheia e-mobilității. Acestea le permit șoferilor să își folosească autovehiculul electric fără problemele legate de autonomie.

Grupul Volkswagen este unul dintre puținii producători auto din lume care a luat în propriile mâini tehnologiile de bază ale e-mobilității. Departamentul Technology Board având un rol cheie în transformarea strategiei de mobilitate electrică care implementează rapid foaia de parcurs tehnologică prezentată în proiectul Power Day 2021. De asemenea, Group Technology reunește toate activitățile din cadrul unității Charging și Energy.

Extinderea rapidă a infrastructurii de încărcare este o condiție prealabilă pentru accelerarea mobilității electrice. Grupul își propune să devină un furnizor de top al unui ecosistem inteligent de încărcare și energie. Numărul de colaborări și parteneriate a crescut constant începând cu 2017, pe lângă participațiile deținute în societățile mixte IONITY și Ewiva, partenerii strategici implicați în extinderea rețelei de încărcare au fost Iberdrola, compania energetică spaniolă și BP, compania petrolieră britanică.

„Jumătate de milion de puncte de încărcare în rețeaua de încărcare Elli reprezintă o etapă importantă pe foaia noastră de parcurs în materie de e-mobilitate. Împreună cu partenerii noștri, construim o rețea de încărcare cuprinzătoare și fără întreruperi în Europa.”,

a declarat Thomas Schmall, CEO al Group Technology.

Confort suplimentar și încărcare rapidă cu Plug&Charge

O serie de servicii și inovații sporesc nivelul de confort la încărcarea unui vehicul. În prezent, rețeaua de încărcare Elli posedă 33.000 de stații de încărcare de mare putere (HPC) în întreaga Europă, pe lângă stațiile de încărcare convenționale de curent alternativ (AC), care se găsesc mai ales în mediul urban. Noua tehnologie Plug&Charge permite vehiculelor electrice și stațiilor de încărcare să finalizeze procesul de încărcare în mod autonom. Șoferii trebuie doar să conecteze vehiculul electric la stația de încărcare, iar restul se face automat. În rețeaua Elli, aproximativ 5.000 de stații de încărcare dispun deja de această opțiune.

În calitate de furnizor de servicii de mobilitate (MSP), Elli se adresează șoferilor de autovehicule electrice de toate mărcile și oferă un model transparent de tarifare pentru diferite tipuri de stații de încărcare – de la stații de încărcare de curent alternativ pentru încărcarea pe timp de noapte până la încărcătoare rapide pe autostradă. Tarifele Drive Free, Drive City și Drive Highway se aplică peste granițe și sunt valabile pentru toate țările. Șoferii pot intra online și pot calcula costurile în avans, ținând cont de propriul comportament de conducere și de încărcare. Rețeaua este disponibilă pentru clienții Elli, precum și pentru cei ai mărcilor SEAT & CUPRA („Easy Charging”), ŠKODA AUTO („Powerpass”) și Volkswagen („We Charge”). De asemenea, serviciul de încărcare AUDI face parte din portofoliu companiei din luna ianuarie a acestui an.

Elli a fost înființată în 2018 și are birouri în Berlin, Wolfsburg și München. În momentul de față, compania are o echipă de circa 300 de angajați și oferă un portofoliu extins de soluții de energie și de încărcare în Europa ca furnizor de servicii de mobilitate. Gama sa actuală de produse include soluții de încărcare pentru clienți privați și companii – de la cutiile de perete proprii ale clienților și stația de încărcare mobilă Flexpole până la servicii de încărcare și tarife inovatoare și inteligente de energie verde. Mai mult, oferă soluții și servicii digitale concepute pentru a crea experiențe perfecte la stațiile de încărcare publice.