Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

FIC: Masurile din Ordonanta vor avea impact profund in multe sectoare economice

Ordonanta de Urgenta cu noile masurile fiscale nu trebuie promovata mai departe, iar „hazardul acestor masuri“ va avea un impact profund in multe sectoare economice si va pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei, considera membrii Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
 

Rolul in economie al companiilor romanesti cu capital strain este o tema care revine din ce in ce mai des in prim planul discursurilor publice si politice. Membrii FIC sunt dezamagiti de acest discurs care incearca sa sugereze ca „strainii” doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public, arata Consiliul intr-un comunicat. „Companiile straine din Romania angajeaza aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forta totala de munca a tarii, produc aproape jumatate din cifra de afaceri a Romaniei si mai mult de jumatate din exporturi. Aceste companii au o contributie insemnata la veniturile statului roman prin impozite pe venit, pe profit, contributii sociale, TVA, accize si alte taxe speciale sau locale.“ FIC a cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand. „Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel  mai recent exemplu este aceasta ultima Ordonanta de Urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului. Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme de ajutor si crearea unor fonduri cu destinatie incerta, va avea un impact profund in multe sectoare economice si va pune la incercare rabdarea oamenilor de afaceri, dar si a populatiei“, mai arata sursa citata.
Consiliul Investitorilor Straini considera ca aceasta Ordonanta de Urgenta nu trebuie promovata mai departe si atrage atentia ca in ciuda rezilientei si adaptabilitatii celor mai multe companii si a solutiilor economice pe care ele le vor adopta, acestea nu pot sa raspunda asteptarilor unor decizii arbitrare luate fara transparenta si fara nicio consultare.

Articole similare

Ad