Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Posibilă introducere a unor măsuri fiscale

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, organizația reprezentativă a industriei auto din România, a luat la cunoștință intenția Guvernului României de a introduce măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar.

Motorul industriei românești, sectorul auto, a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimilor ani: mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a business-ului, apoi criza semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creșterea prețurilor utilităților, mărfurilor și muncii adăugând o povară imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria românească se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate și autonome urmând să fie produse în facilități de producție neutre din perspectiva emisiilor de carbon

Această revoluție tehnologică este o mare șansă pentru România de a-și reconfirma poziția în industria auto europeană, în special în competiția cu Ungaria, Polonia, Republica Ceha și Slovacia. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru România de a reduce decalajul și a-și consolida poziția la nivel european.

Această revoluție de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorități și asociații și eforturi comune din partea tuturor și, mai important, necesită investiții mari care pot fi susținute doar prin stabilitate și predictibilitate pe termen lung.

Lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu și lung înainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto național, ducând la renunțarea la planurile de investiții în curs, la scăderea atractivității României ca posibilă destinație pentru proiecte noi și, implicit, la pierderea unui număr important de locuri de muncă.

Trebuie reamintit faptul că România se află într-un mediu economic volatil atât la nivel European, cât și la nivel național, și orice schimbare neprevăzută în legislația fiscală, va conduce automat la dezechilibre macroeconomice, iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera, cu siguranță, efecte negative asupra planurilor de afaceri și de dezvoltare a companiilor impactate. Doar având un dialog deschis, corect cu autoritățile naționale, se poate contribui efectiv și eficient la creșterea economică, la creșterea gradului de competitivitate și la dezvoltarea durabilă a României.

Articole similare

Ad