Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Franța: Pauzele la bordul vehiculelor sub 3,5 t sunt amendate cu 1.500 de euro

Autoritățile franceze vin cu noi precizări privind interzicerea efectuării în mașină a pauzelor zilnice și săptămânale pentru șoferii care lucrează la bordul vehiculelor utilitare ușoare (sub 3,5 t), stabilind sancțiuni financiare considerabile pentru încălcarea acestora.

Modificările aduse Codului francez de transport stabilesc că firmele sunt obligate să le garanteze șoferilor de vehicule ușoare condiții de cazare decente și igienice în afara vehiculului. Aceasta înseamnă că pauzele la bordul vehiculelor sunt interzise. Obligația se extinde la toate cazurile în care operațiunea de transport rutier se desfășoară departe de locul de muncă sau de casă, astfel încât șoferii nu se pot întoarce la sfârșitul zilei lor de lucru.

Potrivit publicației spaniole Transporte Profesional, autoritățile franceze au trimis Comisiei Europene o notă informativă pentru a face cunoscută modificarea tuturor statelor membre, clarificând modul în care ar trebui aplicată această interdicție. Măsura se aplică atât companiilor stabilite în Franța, cât și în orice altă țară din Uniunea Europeană, prin urmare afectează orice companie care își desfășoară activitatea în Franța.

Se precizează că odihna zilnică sau săptămânală trebuie făcută, în mod obligatoriu, în afara vehiculului, în locuri compatibile cu „demnitatea umană”, respectiv cu condiții adecvate de confort și igienă, și cu acces la facilități sanitare corespunzătoare. Din acest motiv, va fi interzisă odihna pe scaune sau în partea din spate a vehiculelor, în corturi atașate sau din vecinătatea vehiculelor etc.

Autoritățile franceze subliniază că, și în situația în care companiile au alocat resurse pentru cazare, dar acestea au fost utilizate în alte scopuri de către șoferi, agenții de control pot considera o încălcare a regulamentului și pot impune sancțiuni.

Amenzile se pot ridica până la 1.500 de euro, și chiar 3.000 de euro, în cazul unei infracțiuni repetate. De asemenea, în cazul companiilor stabilite în afara Franței, autoritățile franceze pot imobiliza vehiculul până la depunerea unei garanții de 750 de euro.

Articole similare

Ad