Ad
Ad
Ad
Ad

Furnizorul olandez TFC B.V. a intrat pe piața românească

TFC B.V., furnizor de soluții integrate pentru transportatorii rutieri – carduri de carburant și sisteme de plată a taxelor de drum – cu peste 14 ani de experiență în domeniu, a intrat de anul acesta pe piața românească. TFC este parte a grupului Anwim, proprietarul celui mai mare lanț independent de stații de alimentare din Polonia – Moya.

TFC B.V. oferă carduri de motorină cu acceptanță la nivel european, transportatorii rutieri având posibilitatea să alimenteze în peste 6.000 de stații din 20 de țări din UE, iar rețeaua este în continuă extindere. În plus, TFC operează și propria stație de alimentare, în zona Meer din Belgia.

Pe lângă cardul internațional de motorină, compania oferă și un aparat de plată a taxelor de drum pentru vehicule de peste 3,5 t, care poate fi utilizat în 15 țări (Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Elveția, Austria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și Bulgaria), precum și pentru plata tarifului de utilizare a podurilor și tunelurilor dintre Danemarca și Suedia – Øresund și Storebælt. Şi proprietarii de vehicule sub 3,5 t pot comanda un aparat prin care se pot plăti taxele de autostrădă în Franța, Italia, Spania și Portugalia, iar oferta TFC mai cuprinde și un card pentru plata tunelurilor Mont Blanc și Frejus dintre Franța și Italia.

Transportatorii rutieri pot beneficia și de recuperare de TVA și accize, în condiții rapide și avantajoase, iar prin intermediu cardului TFC pot avea acces la o vastă rețea de parcări securizate, spălătorii și service-uri de camioane, utilizarea serviciilor realizându-se ușor pe portalul TFC sau printr-o aplicație de mobil.

Prețuri fixe și transparente, fără comisioane ascunse sau alte taxe

Piața de carburanți evoluează diferit în diverse părți ale Europei, iar modificarea nivelului accizelor poate schimba complet piața dintr-o anumită țară. Întrucât TFC operează în 20 de state, se poate adapta cu ușurință la aceste schimbări și, prin urmare, nu este afectată direct de eventualele fluctuații. Astfel, furnizorul olandez poate oferi prețuri fixe, zilnice sau săptămânale, indiferent de stația de alimentare din zona selectată, iar transportatorii rutieri plătesc strict pentru motorină, fără a fi taxați cu comisioane ascunse sau pe care nu le pot înțelege.

TFC mizează foarte mult pe transparență, astfel că recomandă operatorilor români să facă o comparație periodică între diferite oferte primite, pentru a rămâne competitivi în piața de transport. „Să nu uităm că firmele din România nu concurează doar între ele, ci și cu cele de la nivel european, iar din experiența noastră, companiile din țările cu cotă de piață importantă în transporturi întotdeauna caută soluții de optimizare a costurilor”, a atras atenția George Dobre, director de vânzări TFC România.

„În acest moment, țara noastră nu se numără printre cele mai ieftine din regiune și, prin urmare, nu va atrage multe afaceri străine. De asemenea, vedem camioanele românești care circulă prin toată Europa și, prin urmare, nu alimentează în România. Prima variantă poate fi schimbată prin reducerea accizelor și creșterea competitivității, însă în privința celeilalte variante, nu se poate face nimic, deoarece camioanele nu sunt în țară.”

În primul rând, clienții se uită la preț și la comisioanele plătite, a explicat directorul TFC, și, apoi, la acoperirea teritorială. Este foarte important însă ca aceștia să aibă o privire de ansamblu mai bună asupra costurilor. De exemplu, foarte mulți transportatori aleg facturarea netă de la mulți furnizori din piață, fără a cunoaște că de fapt plătesc comisioane mari pentru acest serviciu. Atât TFC, cât și alți furnizori oferă soluții de prefinanțare a TVA, iar transportatorii rutieri își pot reduce astfel costurile la jumătate.

Platforma MY TFC, pentru gestionarea costurilor de exploatare

Platforma online My TFC oferă transparență totală asupra tranzacțiilor și facturilor, permițând managementul centralizat al cardurilor pentru întreaga flotă. În plus, aplicația TFC permite planificarea sau verificarea rutelor direct de pe telefonul mobil, oferind acces la rețeaua extinsă de stații de alimentare și servicii.

Pentru siguranța tranzacțiilor, utilizatorii își pot seta un PIN dinamic, care se actualizează la fiecare zece minute, plus că în tot mai multe stații din rețea este acceptată plata direct din aplicație, fără a mai fi necesar cardul.

TFC se adresează tuturor firmelor de transport rutier și în special celor care vor să-și optimizeze costurile cu motorina.

Principalul avantaj adus în piața din România este stabilirea unui preț fix, indiferent de rețea, astfel că transportatorii nu mai trebuie să caute acea stație care oferă cel mai bun preț. În plus, platforma TFC este prietenoasă și foarte ușor de folosit, feedback-ul primit din partea clienților fiind pozitiv.

În prezent, cele mai ieftine piețe dintre țările unde TFC este prezentă sunt în Spania, Cehia și Belgia, la polul opus situându-se Olanda, Danemarca și Marea Britanie.

Respectarea cerințelor Euro 7 cu BioSwap

TFC a găsit cea mai eficientă soluție pentru ca partenerii săi să-și reducă emisiile și să poată respecta cerințele impuse de standardul Euro 7, fără creșteri de costuri. Este vorba despre BioSwap, care presupune amestecarea HVO100 în motorină (B7) în cadrul rețelei TFC. Concret, operatorul trebuie să cumpere HVO 100 din stațiile TFC pentru a primi credite de carbon, TFC se ocupă de amestecarea carburantului bio în cel standard, iar emisiile de CO2 vor fi reduse cu 85%, în conformitate cu prevederile normei de poluare Euro 7. Se va putea conduce astfel oficial cu HVO100, chiar și în zonele unde acesta nu este disponibil.

Este adevărat, gazul natural lichefiat (LNG) părea să fie viitorul în transport greu de marfă până când, în 2023, prețurile au explodat, iar gazul a ajuns să coste 5 euro/kg. „Dintr-odată, alegerea «sustenabilă» și investiția în flote de camioane pe LNG au devenit o povară financiară. Acum, pe măsură ce prețurile LNG se stabilizează, operatorii încep să reinvestească în LNG. Dar cum se pot evita dezechilibrele viitoare? Transportatorii nu pot controla prețurile la combustibil, însă pot monitoriza prețurile în timp real, pentru a nu fi niciodată surprinși, pot efectua alocarea inteligentă a costurilor (optimizarea rutelor în funcție de fluctuațiile de preț, soluții integrate de plată pentru combustibil) și pot simplifica costurile cu LNG, motorină, HVO și electricitate.”

Şi hidrogenul este o alternativă pentru viitor, acesta urmând să fie disponibil la stația TFC din Meer, Belgia.

Articole similare