În contextul crizei de forță de muncă în mai multe domenii importante de activitate, inclusiv în transporturi și în logistică, soluția aducerii de lucrători extra-comunitari a câștigat tot mai mult teren în România în ultimii ani, astfel că numărul maxim de 100.000 de muncitori – cât reprezintă contingentul anual valabil în prezent – a ajuns insuficient.
Firmele de recrutare și de leasing de personal au o ofertă variată atât din Asia, cât și din Africa, America de Sud sau din spațiul ex-sovietic. Colaborează cu firmele locale partenere, în vederea unei selecții cât mai bune, întrucât timpul necesar pentru derularea tuturor formalităților legale este considerabil, de la șase la nouă luni, iar eșecul nu este de dorit.
Experiența firmelor de transport și de logistică de la noi cu extra-comunitari este în general bună, fie că vorbim de manipulanți în depozit sau chiar de șoferi profesioniști. Așa au arătat invitații în panelul de forță de muncă de la Gala Tranzit Logistica, Ilie Ilea (Marvicon) și Alexandru Catană (Quehenberg Logistics). Atât aceștia, când și reprezentantele firmelor de recrutare și de consultanță în recrutare – Melania Pop (International Work Finder) și Monica Derecichei (Remarkable Consulting) – au fost de acord asupra faptul că pentru a asigura integrarea angajaților extra-comunitari și adaptarea lor cu succes la cerințele de lucru se recomandă o perioadă de două săptămâni de instruire inițială, atât din punct de vedere teoretic, cât și practic.
Cert este că lucrătorii extra-comunitari nu sunt mai ieftini per total comparativ cu forță de muncă autohtone, însă sunt mai stabili, iar utilizând leasing-ul de personal pentru perioade determinate se pot rezolva probleme punctuale de vârf de activitate.