
Deşi a pierdut volume pe transportul intermodal, Transmec a terminat 2024 în creştere uşoară faţă de 2023: 547.577.778 lei faţă de 538.088.132 lei. În ceea ce priveşte profitul, acesta a fost mult mai mic decât în 2023 – 4,42 milioane de lei faţă de 18,53 milioane de lei) – însă, din cauza taxei de 1% pe venit, introduse în 2024, impozitul total plătit în 2024 (5,54 milioane de lei) a fost mai mare decât profitul realizat în 2024 şi mult mai mare decât impozitul pe profit plătit în 2023, la 18 milioane profit, adică 2,84 de milioane de lei.
Principalele motive invocate pentru scăderea profitabilităţii sunt fluctuaţiile de volume de pe piaţă şi respectiv lipsa predictibilităţii business-ului. Şi chiar dacă nu are un business dependent de clienţi din automotive, Transmec a resimţit scăderea celor câţiva clienţi din această industrie ale căror volume au scăzut cu circa 10% în 2024. Creşteri nu s-au simţit în niciun domeniu, însă Transmec a reuşit să compenseze scăderile de volume de pe anumite industrii cu atragerea în portofoliul său a altor clienţi.
Pentru 2025, transportatorii rutieri din vestul ţării speră să apară volume suplimentare de transport de la vecinii unguri, unde anul acesta, în al doilea semestru, se aşteaptă demararea producţiei de automobile BMW la Debrecen şi BYD la Szeged, ambele localităţi din Ungaria fiind mai aproape de Oradea şi respectiv Arad decât de Budapesta.
Şi, chiar dacă intrarea României în Schengen este un mare ajutor în plan operaţional, celelalte creşteri de cost şi scăderile de volume de transport pun mare presiune pe operatorii de transport şi logistică, pentru care anul acesta prioritatea va fi optimizarea costurilor.
Locul al doilea i-a revenit IB Cargo, care a înregistrat anul trecut o creștere de 13% a componentei de transport rutier comparativ cu 2023, susținută de extinderea parteneriatelor existente și de creșterea portofoliului de clienți cu 8%. Cifra de afaceri totală a crescut cu 22% faţă de 2023, compania închizând 2024 cu 84 de milioane de euro. Şi profitul a fost mai mare cu 16%, atingând 4,3 milioane de euro.

Valoarea per expediţie a rămas relativ constantă, în timp ce reducerea marjelor din cauza creşterii costurilor operaţionale şi a inflaţiei a fost compensată prin creşterea numărului de expediţii. Dacă în transportul rutier de marfă tarifele au fost sub presiune din cauza competiției și scăderii volumelor, pe segmentul aerian și maritim s-au înregistrat oscilații puternice, determinate de capacitatea disponibilă și de cererea globală, IB Cargo clasându-se pe podium şi pe acest segment de activitate.

Pe locul al treilea în clasamentul expeditorilor rutieri din România s-a clasat DSV Road, care în 2024 şi-a crescut cifra de afaceri cu aproape 5 milioane de euro (+6%), până la 82,3 milioane de euro, în timp ce profitul s-a menţinut la un nivel modest, 650.000 de euro, arătând dificultăţile segmentului rutier în ultimii doi ani, marcaţi de criza sectorului auto, dar şi al celui agricol. În schimb, volumele au crescut pe retail şi fashion.
Pentru 2025, rezultatele grupului de firme DSV vor fi serios influenţate de integrarea activităţii DB Schenker din România, lider de piaţă de mulţi ani pe segmentele rutier şi cel air&sea, divizia DB Schenker din Portul Constanţa având rezultate remarcabile an de an.


Pe locul al patrulea a urcat Yusen Logistics, care a înregistrat o bună parte din cifra de afaceri – în creștere în 2024 – din servicii de expediţii rutiere. 2024 a fost un an de consolidare pentru Yusen Logistics, care a înregistrat şi un profit mai mare comparativ cu 2023.
