Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Greva feroviară: impact semnificativ asupra traficului pan-european de marfă

Cu o grevă de avertisment de 50 de ore, Sindicatul lucrătorilor din domeniul feroviar și al transporturilor din Germania (EVG) intenționează să paralizeze în mare măsură traficul feroviar din Germania începând de duminică seara. De la ora 22:00 până la miezul nopții de marți spre miercuri, nu va mai exista trafic feroviar de marfă și de călători, a anunțat EVG joi, 11 mai. Prin această grevă la nivel național, sindicatul dorește să crească presiunea asupra angajatorilor în conflictul salarial în curs de desfășurare cu Deutsche Bahn și alte 50 de companii feroviare.

„Deoarece nu prea se mișcă nimic la mesele de negocieri, acum intrăm din nou în grevă”, a anunțat directorul de negociere al EVG, Cosima Ingenschay. Angajatorii nu au lăsat sindicatului „nicio altă opțiune”, a explicat negociatorul EVG, Kristian Loroch.

Având în vedere anunțul de grevă, Deutsche Bahn a declarat că „trebuie să ne așteptăm la un impact considerabil asupra transportului de marfă în întreaga Europă”. 6 din 10 coridoare europene de transport de marfă trec prin rețeaua feroviară germană. Directorul de personal al Deutsche Bahn, Martin Seiler, a criticat acțiunea sindicală ca fiind „nebună” și „complet excesivă”. „În loc să caute compromisuri, EVG vrea să paralizeze țara pentru o perioadă incredibilă de 50 de ore”. Aceasta este practic o grevă totală fără scrutin.

Este deja a treia grevă la nivel național

Negocierile colective în sectorul feroviar se desfășoară de la sfârșitul lunii februarie. Aceasta este a treia grevă de avertisment la nivel național convocată de EVG de atunci. În martie, împreună cu sindicatul serviciilor Verdi, a paralizat pentru o zi o mare parte din transportul public, inclusiv majoritatea aeroporturilor. A doua grevă din aprilie a fost limitată la o perioadă de 8 ore, dar a provocat, de asemenea, numeroase anulări, în special în transportul pe distanțe lungi.

În cadrul negocierilor, EVG vrea să obțină cel puțin 650 de euro în plus pe lună pentru angajați sau 12% pentru veniturile mai mari. Deutsche Bahn, pe de altă parte, vrea să urmeze acordul din sectorul public încheiat la sfârșitul lunii aprilie. Pe baza acestuia, DB a propus o ajustare a inflației fără taxe și impozite, în mai multe etape. În plus, salariile urmează să fie majorate în etape începând din martie 2024 – cu un total de 10% pentru grupele salariale inferioare și medii și cu 8% pentru grupele salariale superioare. DB are 180.000 de angajați din cei 230.000 de lucrători pentru care EVG negociază în prezent.

Articole similare

Ad