Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Grija pentru mediu costă, dar informația reduce cât de cât aceste costuri

Tradiționalelor creșteri de costuri de transport – cu taxele de drum, personalul, uneori combustibilul, întreținerea flotei etc. – li s-au adăugat în ultimul timp, și vor continua să li se adauge, scumpirile determinate de obligativitatea de a reduce emisiile poluante. Procentele sunt mai împovărătoare decât în trecut, deoarece creșterea taxelor de drum astfel încât să includă și emisiile de CO2 a fost cuprinsă până acum între 7,5% în Austria și 82% în Germania, pe când în țările care încă nu au implementat noua directivă europeană ea s-a limitat de obicei la 2,1-6,5%. În afară de taxele de drum, și combustibilul începe să includă o taxă pe emisiile de CO2. Despre aceste scumpiri și despre calendarul lor din următorii ani, dar mai ales despre serviciile care pot reduce într-o oarecare măsură costurile cu taxele de drum și cu alimentarea, precum și despre soluțiile de avarie, ca factoring-ul, la care pot apela firmele de transport pentru a depăși o lipsă temporară de lichidități, s-a vorbit și la conferința Tranzit de la Iași. Când a fost amintită din nou nevoia de digitalizare inclusiv ca instrument de optimizare a costurilor prin acces rapid la informații exacte despre piață, volume și tarife.

Reprezentanta Smart Diesel DKV, Claudia Barbu, a trecut în revistă creșterile de taxe de drum din 2024 și din anii următori, dar a atras atenția și asupra unor detalii de care trebuie să țină cont firmele de transport pentru a reduce aceste sume sau a limita pierderile.

Așa cum știți deja, Parlamentul European și Comisia Europeană au adoptat modificări ale Directivei 1999/62/EC pentru a reduce emisiile CO2 cu 30% până în 2030, astfel că în anii următori vor continua să se schimbe mult contextul și modul cum se percep taxele de drum. Tonul l-a dat Germania pe 1 decembrie 2023, când a inclus taxa pe emisiile de CO2 în taxa de drum și astfel s-a ajuns la o creștere medie de 82% (+0,158 de euro/km). Până în 2030 toate țările UE ar fi trebuit să se alinieze la sistemul de taxare care ține cont și de emisiile de CO2, dar între timp termenul a fost prelungit puțin în unele cazuri.

Cum să reduceți taxele de drum sau să limitați pierderile legate de plata lor

Includerea emisiilor de CO2 în taxele de drum face ca majorările acestora – o constantă în activitatea de transport, deoarece se întâmpla an de an – să fie mult mai importante decât în trecut: +45% în Ungaria (+0,158 de euro/km), +13% în Cehia (+0,026 de euro/km) și +7,5% în Austria (+0,033 de euro/km), față de țările în care încă nu se taxează emisiile de CO2, ci doar se ține cont de inflație: 6,5% în Spania, 3,7% în Belgia, 3% în Franța, 2,3% în Italia, 2,1% în Portugalia. În Polonia a avut loc o creștere importantă, de 16%, deși încă nu s-a implementat noua directivă.

În aceste condiții, ținând cont de majorările de taxe față de 2023 din toate țările de pe traseu, creșterile de costuri pe un sens au fost de 166 de euro pentru o cursă București-Anvers (+38%), de 165 de euro pentru București-Padborg (+49%), de 149 de euro pentru București-Paris (+31%), de 58 de euro pentru București-Madrid (+11%) și de 53 de euro pentru București-Milano (+18%). Creșterile mai mici de costuri pe relațiile Italia și Spania se datorează faptului că acolo însă nu s-a trecut la taxarea emisiilor de CO2 – dar urmează.

De la 1 iulie 2024 s-a introdus taxa de drum din Germania și pentru vehiculele de peste 3,5 t, care vor trece de la 0 la minimum 15,1 cenți/km, și se vor majora cu 3,12% tarifele din Flandra și Bruxelles (o majorare tradițională anuală, care nu este legată de emisiile de CO2).

Modificările taxelor de drum se fac conform unui plan, deci se anunță întotdeauna din timp, subliniază Claudia Barbu – o excepție a fost Ungaria, care a majorat taxa peste noapte – și de aceea firmele de transport trebuie să se informeze în legătură cu ele și să le prezinte anticipat clienților, clar, în scris, astfel încât ele să se regăsească în viitoarele tarife. „Și acesta este rolul nostru, să oferim cifrele exacte.”

Deja se știe că în 2025 vor crește taxele în Suedia, Danemarca (unde se trece de la eurovinietă la taxarea/km), Alsacia (A35 din Franța) și poate în Slovenia și Slovacia, unde încă nu au fost publicate normele și datele despre impactul asupra costurilor.

Iar în 2026 implementează directiva europeană Olanda și România. Franța și Italia au o situație atipică, deoarece taxele de drum sunt gestionate de concesionari privați, iar contractele sunt în vigoare până în 2032, deci UE nu poate interveni mai devreme în sistemul lor de taxare, care probabil se va modifica ulterior.

Claudia Barbu este de părere că diferențele de taxe de drum plătite în funcție de clasa camioanelor sunt importante în cifre, „dar nu sunt atât de mari cât am vrea: se pot economisi 800 sau 1.600 de euro la 100.000 km parcurși în Germania dacă se folosește un camion din Clasa 2 în loc de unul Clasa 1, respectiv unul din Clasa 3 în loc de unul din Clasa 1”.

O recomandare pe care o face reprezentanta Smart Diesel DKV este să se verifice cu atenție, folosind calculatoare de taxe pe fiecare țară și rută, care sunt valorile exacte, deoarece ele depind mult de drumurile pe care se merge. Asta poate să dureze, mai ales dacă o firmă de transport, din lipsă de mărfuri, trece de la o relație pe care o cunoaște bine la una nouă. De aceea recomandarea ar fi să apeleze la instrumente care au toate informațiile „la un clic distanță, pentru a simplifica procesul și a scurta timpul. Deoarece accesul rapid la informații este vital. Iar Smart Diesel și DKV Mobility pun la dispoziția transportatorilor un astfel de calculator gratuit pentru aflarea categoriei de taxare CO2, valabil pentru toate țările unde este aplicată taxa.”

În plus, ar fi bine ca managerii de transport să înțeleagă de unde pot câștiga bani când vine vorba de taxele de drum. De exemplu, în Italia (dacă transportatorii au un reprezentant într-un Consorțiu; clienții DKV recuperează numai în această țară mii de euro în fiecare an), Polonia și Croația se pot obține discount-uri, la fel și pentru tunelurile Frejus și Montblanc, unde există două reduceri, una de 20% pe loc și una anuală, de până la 13% din suma plătită pe an, dacă există colaborări cu un furnizor de taxe de drum, ca DKV. În Croația discount-ul ajunge la 45% din valoarea taxelor de drum plătite. „Dar trebuie să faceți ceva să le obțineți. Mai trebuie instruiți șoferii, deoarece există situații în care dintr-o simplă neatenție pot lua amenzi pentru că nu au conectat cum trebuie aparatul de taxare. Echipa noastră este foarte atentă și la taxele de drum plătite suplimentar în Franța și Italia, indiferent de furnizorul aparatului, deoarece sistemele de taxare sunt învechite. Acești bani îi puteți salva dacă aveți pe cineva care să facă monitorizarea și recuperarea sumelor plătite în plus. Ceea ce este important, deoarece sunt bani pe care nu simțiți că îi pierdeți, dar îi pierdeți. În ultimii trei ani noi am recuperat pentru clienți, numai din aceste două țări, peste 316.000 de euro, care ar fi fost pierduți dacă nu am fi făcut acțiuni de reclamare.”

Prețul carburanților începe să fie și el influențat de taxele pe emisiile de CO2

Claudia Barbu a amintit că nu numai în cazul taxelor de drum, ci și al prețului carburanților încep să se aplice taxe pe emisiile de CO2, deocamdată în Luxemburg, Germania și Austria. Ele vor duce an de an la scumpiri conform unei scheme anunțate și ea în avans.

Alte noutăți apărute la început de 2024 în ceea ce privește combustibilii sunt eliminarea subvenției de 5 cenți/l acordate companiilor de transport ce alimentau în Spania, majorarea accizei în Ungaria, care a dus la o creștere de preț cu peste 8 cenți/l – și nu este vorba de acciză recuperabilă – sau majorarea cu peste 5 cenți/l a accizei din România.

În aceste condiții, Smart Diesel DKV monitorizează constant piețele și își adaptează recomandările pentru ca transportatorii să poată alimenta la prețuri și în condiții avantajoase pe rutele pe care le au.

În plus, datorită parteneriatului cu Remobis, DKV Mobility le oferă clienților o soluție de recuperare imediată a TVA direct pe aceeași factură.

Recuperarea pe cont propriu a TVA și a accizei devine tot mai dificilă

Gabriela Păun, director EBV Finance sucursala din România, a vorbit despre recuperarea inteligentă de accize și TVA și despre cum aceasta poate face diferența, în cazul unei firme de transport, între profit și pierdere.

Se știe că mulți transportatori aleg să recupereze singuri TVA și accize, decizie care are ca avantaje costurile reduse, dar aduce și riscuri. În timp ce, așa cum subliniază Gabriela Păun, recuperarea prin intermediul unui agent specializat are costuri mari, dar conferă siguranță și flexibilitate. Mai ales că provocările în domeniu sunt tot mai mari și pentru firmele de transport, și pentru agenți, deoarece statele membre UE modifică de la an la an legislația și e greu de ținut pasul. „De exemplu, în prezent bonurile de alimentare cu combustibil care depășesc 100 de euro brut nu mai sunt acceptate pentru recuperare, deci sunt bani pierduți.”

În plus, deoarece cooperarea între instituțiile din statele membre UE este tot mai strânsă, orice poprire de conturi din partea ANAF este extinsă și în alte țări și când să se recupereze TVA extern se vede că banii au fost deja trimiși la ANAF. Iar dacă instituirea popririi se face rapid, în câteva zile, ridicarea ei durează mult mai mult. „Avem clienți cu bani blocați într-un cont al ANAF de mai mult de un an și încă luptăm să-i recuperăm.”

O altă provocare vine din faptul că, dacă un transportator își schimbă clienții sau rutele și ajunge să alimenteze din alte țări decât cele de unde era obișnui, nu mai este valabil ce știa despre recuperarea TVA și trebuie să se documenteze din nou.

Iar în unele țări – mai ales Ungaria și Germania – o mare problemă este bariera lingvistică, deoarece angajații instituțiilor de acolo nu comunică în engleză.

O dovadă că recuperarea TVA a devenit tot mai dificilă în ultimul timp este faptul că, potrivit Comisiei Europene, din cele 450.000 de cereri de rambursare, câte au fost la nivel european în 2023, 11% au fost subiectul unor cereri de informații suplimentare. Adică a fost nevoie să se răspundă la întrebări în limba statului unde se face rambursarea și să se pună la dispoziție documentele vehiculelor, CMR, informații despre clienții facturați sau despre serviciile și produsele facturate. „Un client de-al nostru a trebuit să spună de ce a cumpărat o anvelopă din UK – avusese o pană – și dacă această anvelopă a ieșit din țară.”

În concluzie, „soluția pentru a face față numeroaselor piedici este colaborarea cu firme specializate în rambursare de TVA și accize, ca noi, care sunt mereu în legătură cu autoritățile din alte țări, au acces la informații de interes și la modificări legislative și știu ce se poate și ce nu se poate recupera. De exemplu, dacă plătiți hotel în Belgia pentru șoferi, conform codului fiscal de acolo, aceasta nu este o cheltuială deductibilă, deci nu se poate recupera TVA.”

Numeroase modificări în ceea ce privește recuperarea accizei pentru carburant

Gabriela Păun a mai amintit că nu numai în ceea ce privește recuperarea TVA au apărut în ultimul timp modificări, ci și în ceea ce privește recuperarea accizei pentru combustibil.

De exemplu, de curând, în Belgia acciza nu se mai recuperează decât prin intermediul unui portal electronic. „Să sperăm că asta va duce și la o recuperare mai rapidă, deoarece acum durează aproape 14 luni.”

În Franța, pe de altă parte, de câteva luni nu mai sunt acceptate cardurile universale Garage și în plus a apărut un sistem de comunicare cu furnizorul de combustibil care face ca, atunci când cantitatea alimentată de un client nu corespunde cu cea declarată de furnizor – poate dintr-o eroare de declarare a acestuia din urmă sau pentru că motorina alimentată la final de lună este facturată luna următoare – acciza să nu mai poată fi recuperată. „Deci în Franța banii se recuperează repede, dar se mai taie din suma cuvenită.”

Și Croația permite rambursarea parțială a accizei, în prezent fiind vorba de 0,0530 de euro/l.

O veste mai bună vine din Spania, așa cum subliniază Gabriela Păun. CJUE tocmai a dat un verdict prin care obligă această țară să plătească taxele încasate necuvenit de la transportatori între 2013 și 2018, așa cum s-a întâmplat și cu taxa de sănătate. Iar acum se așteaptă publicarea modalității de implementare a deciziei.

Reprezentanta EBV Finance subliniază faptul că, în condițiile acestor modificări din diverse țări, decizia de a nu recupera accize și TVA pe cont propriu, ci de a apela la un agent, este mai bună. Plus că se pot încasa banii direct în cont și chiar se pot primi banii din TVA mai repede, la nevoie.

Factoring, un serviciu tot mai solicitat, în ciuda marjei mici de profit din transport

Cătălina Adam, reprezentanta diviziei de finanțări Safety Leasing din cadrul Safety Broker, a amintit la conferința Tranzit de la Iași că în ultimii ani toate firmele care au credite au fost afectate de creșterea prețurilor și a dobânzilor, drept pentru care compania a căutat să-și diversifice portofoliul de servicii, pentru a-și ajuta clienții să iasă din situațiile dificile provocate de lipsa lichidităților. Și acum are mai multe colaborări cu finanțatori de pe piață, mai ales pentru factoring, care este tot mai solicitat, inclusiv în transport, deoarece există un mare decalaj între încasări și plăți.

Transportatorul care decide să apeleze la acest serviciu o poate face numai pentru anumiți clienți ai săi – de exemplu, cei care au termene de plată lungi, de 90-120 de zile – „iar misiunea noastră este să găsim, împreună cu el, o soluție de vânzare către o firmă specializată a facturii emise acelor clienți. Această firmă de finanțare face verificarea clienților respectivi și a relației comerciale cu transportatorul și, contra unui comision, îi transferă transportatorului cel târziu în ziua următoare suma din factură.”

Finanțatorii verifică mereu clienții și disciplina lor de plată, reputația lor, inclusiv dacă se dorește declararea insolvenței sau falimentului lor, astfel încât să nu existe risc de neîncasare a sumei din factură. Și se ocupă fie doar de unele facturi, fie de toate facturile aferente contractului cu un anumit beneficiar. Iar în funcție de datele despre clienți văd ce soluție îi pot propune transportatorului, contra unui comision proporțional cu riscul. În situația unui beneficiar care este rău platnic – de exemplu, are multe incidente cu bilete la ordin – finanțatorii pot chiar să refuze să se ocupe de el. Și atunci transportatorul își asumă riscul dacă vrea să lucreze cu acesta sau se poate face o asigurare prin care se împarte riscul și care se accesează dacă, la scadența facturii, nu se pot recupera banii.

Comisionul plătit de transportator diferă, așadar, în funcție de caracteristicile clienților și poate ajunge la cel mult 0,1%/zi, astfel încât să fie acoperiți și clienții care au termene mari de plată.

Transportatorii prezenți în sală au atras însă atenția asupra faptului că în această industrie marja medie de profit, nu numai în România, ci în întreaga Europă, este de numai 3-4%, deci astfel de comisioane sunt mari pentru multe firme. „Probabil că este un serviciu scump”, admite reprezentanta Safety Broker, „dar în ultima vreme el a fost o barcă de salvare pentru multe firme cu dificultăți financiare, aflate în criză de lichidități, care au putut să onoreze noi comenzi și să plătească facturi până au ieșit din acea situație”.

Cătălina Adam a confirmat, la cererea lui Augustin Hagiu (FORT), care are informații de pe piață că în ultimele 12 luni termenele de plată au început să scadă spre niveluri mai decente, că într-adevăr acestea sunt mai mici. Cel puțin pentru clienții companiei ele nu depășesc niciodată 90 de zile. Pe de altă parte, se știe că nu se emite factură imediat după ce se efectuează o cursă, ci uneori chiar după o lună.

Controlul costurilor, principalul beneficiu al digitalizării

Geanina Gerea, Head of Carrier Customer Management în cadrul Transporeon, a vorbit despre cât de importantă este digitalizarea pentru jucătorii de pe piața de transport, deoarece îi ajută să ia decizii rapide bazate pe informații exacte, și despre faptul că pentru beneficiarii transportului este mai confortabil să lucreze pe platforme ca Transporeon, dar și altele, decât să mai discute direct cu transportatorii. Pentru că e mult mai ușor să se integreze o dată, decât să se integreze cu zeci și sute de TMS-uri diferite.

Aceste platforme aduc plus valoare inclusiv prin faptul că, în cazul curselor spot, beneficiarul mărfii poate împărți transportatorii din baza de date în subgrupuri, în funcție de țările unde merg, dar și de alte criterii, astfel încât, printr-un singur clic, să facă o interogare care să vizeze doar un anumit subgrup, din care fac parte numai firme verificate și validate de Transporeon, care au CMR și toate documentele în regulă. „Documentația poate dura câteva săptămâni, iar expeditorii nu au timp să se ocupe de asta, însă nici nu pot lucra cu orice transportator. Și aici intervenim noi. Însă partea comercială nu s-a schimbat, noi nu înlocuim discuțiile și negocierile dintre transportatori și clienții lor. Și nici nu oferim informații despre existența sau nu în contractele unui client a clauzei de combustibil sau despre termenele la care plătește un client. Doar validăm documentația și transportatorii verificați merg pe cotații de preț spot.”

Pentru a se conecta la aceste platforme este important ca transportatorii să aibă TMS, unde pot primi direct comenzile, deoarece clienții cer ca și Transporeon sau alte platforme să se integreze cu transportatorii lor.

Transporeon este o platformă globală care conectează, prin intermediul unei rețele digitale, 1.400 de expeditori de marfă, 160.000 de transportatori și furnizori de servicii logistice, și unde se încheie 220.000 de tranzacții/zi și se stabilesc 250.000 de relații unice expeditor-transportator. Parte a Trimble, compania oferă soluții software pentru optimizarea proceselor de transport, de la achiziții la managementul transporturilor, dar și vizibilitate în timp real, managementul sloturilor de timp sau al CMR ș.a.

Geanina Gerea subliniază faptul că unele lucruri sunt sub controlul firmelor de transport și depind exclusiv de ele în încercarea de a se diferenția de competitori – să implementeze soluțiile digitale cele mai potrivite, să optimizeze folosirea flotei și să aleagă sistemul telematic – dar altele – poziționarea din punct de vedere al prețurilor, alinierea cu cerințele partenerilor – depind de modul cum se ajustează piața. Iar colaborarea cu o platformă ca Transporeon poate aduce beneficii pe termen scurt și lung legate de oportunități de creștere, îmbunătățirea performanței și controlul costurilor.

Folosirea unei soluții digitale, ca Nexogen Fleet Operator, care este proiectat pentru optimizarea transporturilor FTL pe distanțe lungi, permite controlul costurilor în timpul transportului – „principalul avantaj al digitalizării” – nu ca metodă corectivă după finalizare, deoarece ghidează șoferii în cazul fiecărui transport, optimizează traseul, orele de condus, parcările, taxele de drum și alimentarea, pe baza GPS, tematicii și a rețelei POI-network, și permite respectarea în permanență a cerințelor partenerilor.

Dispecerul deține un panou de ansamblu care îi permite să se concentreze mai ales asupra situațiilor excepționale, a întârzierilor, și restul se face automatizat, astfel că ei pot controla mai multe camioane.

Iar costurile de operare scad pentru că productivitatea este mai mare, se optimizează kilometrii realizați, iar cheltuielile cu alimentarea și taxele de drum sunt mai mici.

Aplicația valorifică la maximum datele despre piața europeană FTL monitorizând tarifele contractuale și pe cele de pe piața spot și analizând în timp real evoluția pieței, pentru ca firmele care o folosesc să ia rapid decizii informate când vor să meargă pe noi rute sau să ofere/să ia curse spot.

Creștere eficientă și rapoarte prompte și exacte datorită automatizării

În concluzie, digitalizarea și accesul ușor la informații sunt importante mai ales deoarece permit controlul costurilor. „Se spune că nu poți lua măsuri corective fără să știi ce ai de îmbunătățit. Cum știu unde să investesc pentru a aduce plus valoare maximă, cum știu să îmi asum riscuri calculate dacă lucrez pompieristic? Apoi, bineînțeles că nu poți să crești eficient firma dacă ai o creștere de volum de 30%, dar pentru asta crești numărul de angajați cu 50%. De fapt ești în pierdere. Ținta trebuie să fie să crești volumul prin automatizări și să investești pe termen lung. În plus, digitalizarea ne ajută să creăm un raport profesional și precis de KPI în 1-2 ore, economisind astfel 2-3 zile de muncă intensă. De exemplu, să le putem da partenerilor noștri date exacte pentru un întreg semestru sau o analiză a performanței pe un an, nu doar să știm că într-o anumită săptămână au întârziat câteva camioane, altele au ajuns mai devreme și altele, la timp.”

Când vorbim de digitalizare nu putem omite securitatea IT, mai ales că există, așa cum constată reprezentanta Transporeon, un număr tot mai mare de furturi de date de la jucătorii de pe piața de transport. „AB texel, un client locat din Olanda, de exemplu, a fost atacat cibernetic anul aceasta și circa două săptămâni nu a putut accesa sistemul de operare, timp în care a funcționat doar prin sistemul telematic, unde hackerii nu au putut intra. Așadar, mare atenție ce nivel de securitate îi oferiți companiei dumneavoastră.”

Articole similare