Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
AdAdvertisement
Ad
AdAdvertisement
Ad

In Italia au ajuns peste doua milioane de litri de motorina contrafacuta din Europa de Est

Patru ani de investigatii coordonate de Procuratura din Bolzano si desfasurate de Garda Financiara din Trento au dus la anihilarea unei organizatii internationale care a importat ilegal in Italia, intre 2015 si 2019, cel putin doua milioane de litri de motorina. Pe langa faptul ca nu s-au platit taxe pentru ei, combustibilii erau amestecati cu alte substante. Asa-numitii „designer fuels“ sunt amestecuri care includ combustibil diesel si uleiuri de diferite origini, clasificate formal ca uleiuri lubrifiante, solventi sau diluanti, fiind astfel scutite de la plata accizelor. Amestecurile mentin caracteristicile motorinei, insa pot deteriora motoarele diesel. Pseudo-combustibilul era importat din Polonia, Slovenia si Cehia.

Investigatiile, care au implicat Europol si Eurojust, au vizat mai multi oameni de diferite nationalitati (italieni, polonezi, cehi, sloveni si albanezi) care au actionat pe scena europeana. De-a lungul celor patru ani, organizatiei i s-au confiscat mai multe cisterne, dar a continuat sa functioneze, perfectionandu-si metodele de operare. Insa anchetatorii au urmarit uleiurile care au intrat in Italia prin pasajele Brenner, Tarvisio si Trieste si care erau amestecate cu cantitati modeste de motorina. Pseudo-combustibilul isi continua calatoria cu documente false catre destinatii straine false, precum Malta, Cipru sau Grecia, iar in realitate era vandut, sub evaziune fiscala totala, pe teritoriul italian, in special in Campania, Puglia, Lazio, Abruzzo, Toscana, Emilia Romagna si Lombardia.
In unele cazuri, documentatia a indicat ca destinatari companii reale de transport care nu aveau cunostinta de fraude, in alte cazuri au fost indicate companii inexistente. Cand ciclul de distributie a fost finalizat, organizatia a distrus documentatia aferenta, astfel incat sa se ascunda originea reala a produsului. Mai mult, platile erau adesea efectuate in numerar sau prin transferuri catre companii conforme si justificate prin operatiuni contabile inexistente.
Garda Financiara a pus 49 de persoane sub acuzatia asocierii criminale transnationale in scopul contrabandei cu produse petroliere, a confiscat 160 t de amestecuri si 11 vehicule utilizate pentru transportul produselor. Evaziunea fiscala a fost evaluata la aproape doua milioane de euro.

Articole similare

Ad