Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Industria auto are nevoie de facilitati fiscale

Potrivit Deloitte, sectorul auto are nevoie de o serie de pachete de masuri specifice care sa impulsioneze dezvoltarea, printre care se pot regasi facilitatile fiscale acordate in sectorul constructiilor sau imbunatatirea considerabila a celor existente privind cercetarea-dezvoltarea. Astfel de pachete de masuri sunt cu atat mai necesare cu cat tarile din regiune (spre exemplu, Ungaria) acorda o atentie deosebita acestui sector prin stimulente fiscale, dar si alte ajutoare de stat.

In plus, pachetele de masuri adresate industriei auto trebuie sa tina cont, dincolo de importanta industriei pentru economie, de faptul ca forta de munca din domeniu este una deja experimentata, atat la nivel mediu, cat si de top management.
 
Totodata, autoritatile trebuie sa inceapa sa gandeasca in perspectiva, sa anticipeze trendurile din domeniu. Spre exemplu, sa vina cu pachete de stimulare in contextul in care tendinta de consum este deja directionata catre masini electrice, iar producatorii, inclusiv cei de componente, ar putea fi din ce in ce mai interesati sa isi schimbe sau sa isi imbunatateasca liniile de productie pentru a fabrica elemente necesare masinilor electrice. Astfel de pachete de stimulare (fiscale, granturi, ajutoare de stat etc.) s-ar putea orienta, cu precadere, tot spre zona cercetarii-dezvoltarii, cu atat mai mult cu cat trecerea la productia de masini electrice (si de componente auto necesare acesteia) poate fi privita ca o activitate inovatoare. 
 
Schimband sectorul, si anume de la producatori la importatori si distribuitori auto, si avand in vedere nevoia stringenta de a aduna bani la bugetul de stat, ar trebui tratata ca o prioritate fiscalizarea comertului cu autovehicule second-hand – legislatie exista, ramane doar sa se puna in practica. Si poate nu doar ca efort singular al Romaniei, ci si al mai multor state membre UE. Solutii exista, iar importanta strategica a industriei auto reclama o atentie sporita din partea autoritatilor.

Articole similare

Ad