Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Infiintarea unei firme intr-un alt stat european nu e 100% avantajoasa!

In conditiile in care Pachetul de Mobilitate ameninta tot mai mult companiile romanesti de transport, Sorana Cernea, partener al TPA Romania, a adus in prim plan la evenimentul ExpoTranzit de la Cluj, costurile pe care trebuie sa le suporte o societate care are in plan, ca solutie, infiintarea unei firme in alt stat, cu aplicare in Germania. „Aici exista mai multe forme juridice: societati de persoane, de capital si forme mixte, insa cea mai pretabila forma pentru transportatori este echivalentul SRL, adica GmbH“, a spus Sorana Cernea, subliniind ca diferentele majore constau in modul de impozitare al societatilor de persoane, fata de cele de capital. „Spre deosebire de Romania, in care toate formele juridice sunt impozitate la fel, in Germania societatile de persoane nu platesc impozit pe profit, ci membrii participanti in asociere platesc impozit individual. Societatile de capital, pe de alta parte, sunt impozitate ca in Romania, cu impozit pe profit.“

De asemenea, raspunderea este limitata in cazul societatilor de capital, in vreme ce in societatile de persoane raspunderea revine asociatilor. Capitalul social minim pentru infiintarea unei GmbH este de 25.000 de euro, insa exista si o forma intermediara, in care societatea poate fi infiintata cu capital social de un euro, insa ulterior, pe parcursul inregistrarii profitului, va trebui varsat si capitalul de 25.000 de euro.
Legislatia muncii din Germania prevede un salariu minim de 9,19 euro/h, programul de lucru de 8 h (maximum 48 h/sapt.) si minimum de 20 de zile de concediu de odihna. Apoi, spre deosebire de Romania, unde doar primele cinci zile de concediu sunt platite de angajator, in cazul concediilor medicale din Germania primele sase saptamani sunt suportate de catre angajator. Sorana Cernea a mai punctat ca, la angajarea cu contract de munca a unui sofer din Germania, impozitul pe venit e mult mai mare decat cel din Romania, putand ajunge chiar si la 45%. In plus, o firma infiintata in Germania, va datora acolo impozitul pe profit (15%), plus taxa de solidaritate (5,5%) aplicata impozitului. De asemenea, firmele platesc si o taxa comerciala, astfel ca se ajunge la o cota mai mare de impozitare a profitului decat in Romania, de circa 25%. „Cand infiintati o societate in Germania si realizati tranzactii in cadrul grupului va trebui sa tineti cont de politicile privind preturile de transfer. Germania a incheiat tratatul de evitare a dublei impuneri cu 90 de state, printre care si Romania.“
Pentru TVA, pragul de scutire este mai mic decat in Romania (17.500 de euro): Cota standard e de 19%, iar cea redusa de 7%.
Mai multe amanunte puteti afla din numarul urmator al revistei Tranzit.

Articole similare

Ad