Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Inspectia Muncii, amenzi de 235.000 de lei pentru companiile care trimit romani la munca in strainatate

Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 9,2 milioane de lei in urma unor actiuni de control din domeniile constructiilor, intretinerii si reparatiilor de autovehicule si a agentilor de plasare a fortei de munca in strainatate.
Pentru a verifica situatia cetatenilor romani care doresc sa munceasca in strainatate, Inspectia Muncii a organizat, in luna mai a.c., o campanie nationala pentru verificarea agentilor de plasare a fortei de munca in strainatate.
De asemenea, intrucat activitatea in domeniile constructii si intretinere si reparatii autovehicule nu a fost intrerupta in contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, Inspectia Muncii a mai organizat actiuni de control la nivel national in domeniile de activitate constructii si intretinere si reparatii autovehicule, actiuni care au vizat, in principal, identificarea muncii nedeclarate precum si verificarea respectarii conditiilor de securitate si sanatate in munca, arata IM intr-un comunicat remis Tranzit.
Verificarea agentiilor pentru plasare de forta de munca in strainatate s-a desfasurat in perioada 11-22.05.2020. „In cadrul Campaniei, inspectorii de munca au verificat atat cei 287 de agenti de plasare a fortei de munca, insumand 348 de sedii sociale si puncte de lucru, cat si societati comerciale care au ca obiect principal de activitate cod CAEN 7810 “activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca”, rezultand un total de 444 de actiuni de control. Ca urmare a deficientelor constatate, au fost aplicate amenzi in valoare de 235.000 lei si au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor.” 
Cele mai frecvente deficiente identificate si sanctionate de inspectorii de munca au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevazute in contractul de mediere si in contractul individual de munca si netransmiterea trimestriala, la inspectoratul teritorial de munca, a situatiei privind contractele de mediere incheiate cu solicitantii locurilor de munca si persoanele angajate in strainatate.
„Numarul persoanelor care apeleaza la agentii de plasare a fortei de munca este foarte mic, cei mai multi romani preferand sa plece pe cont propriu. In acest sens, recomand tuturor cetatenilor romani care sunt in cautarea unui loc de munca in strainatate sa apeleze linia telefonica Tel Verde: 021.371.88.33, pusa la dispozitie de Inspectia Muncii, pentru a fi indrumati de personal specializat”, a declarat inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, Mihai Uca.
In perioada 18 – 23.05.2020, au fost desfasurate actiunile de control in constructii si intretinerea si repararea autovehiculelor. 
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 2.307 actiuni de control, inspectorii de munca constatand ca 235 de angajatori au utilizat munca nedeclarata, fiind descoperite 454 de persoane care desfasurau munca fara forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariati care, desi aveau contractele de munca suspendate, au fost identificati desfasurand activitate. 
Au fost aplicate amenzi in valoare de 8.380.000 lei, iar pentru neconformitatile constatate au fost dispuse 2.066 de masuri. „In domeniul securitatii si sanatatii in munca, inspectorii de munca au efectuat 1.705 actiuni de control identificand 3.292 de deficiente, pentru care au fost aplicate amenzi in valoare de 838.500 lei si au dispus masuri de remediere”, mai arata sursa citata.
De asemenea, pentru trei angajatori, inspectorii de munca au dispus sistarea activitatii, in 23 de situatii s-a dispus oprirea lucrului, iar in alte 7 cazuri s-a solicitat oprirea echipamentelor de munca.
Cele mai frecvente deficiente in domeniul securitatii si sanatatii in munca au constat in exploatarea necorespunzatoare a echipamentelor de munca electrice, neasigurarea echipamentelor individuale de protectie si lipsa controlului utilizarii acestuia, precum si neasigurarea unor sisteme de protectie colectiva la lucrarile de constructii.
In prezent, la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca, se desfasoara si actiuni de control pentru verificarea respectarii de catre angajatori a prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Pana la data de 27.05.2020, au fost efectuate 1.343 de actiuni de control, activitatea de verificare aflandu-se in desfasurare.

Articole similare

Ad