Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Integrarea xTrack WMS/xTrack TMS cu sistemul RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă încă o dovadă a extinderii digitalizării promovate activ la nivel UE, iar alinierea la standardele europene de raportare fiscală reprezintă o provocare pentru multe firme românești.

Sistemul RO e-Transport este un sistem informatic introdus prin OUG Nr. 41/2022 pentru a monitoriza eficient, pe teritoriul național, transporturile de mărfuri care se înscriu în categoria bunurilor cu risc fiscal ridicat, pentru reducerea evaziunii fiscale și eficientizarea colectării taxelor/impozitelor la bugetul de stat.

Declararea anticipată a datelor aferente transporturilor rutiere de către furnizori, beneficiari sau depozitari (în cazul tranzacțiilor intracomunitare ce sunt descărcate temporar) a devenit obligatorie de la 1 iulie 2022, iar sancțiunile determinate de nerespectarea prevederilor legale se aplică, potrivit OUG nr. 106/2022, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Pentru a veni în sprijinul clienților/partenerilor săi, Axes Software propune o soluție care să reducă la maximum efortul pe care un operator ar trebui să îl depună dacă ar completa manual datele necesare. Prin conectarea oricăreia dintre aplicațiile xTrack WMS și xTrack TMS la Sistemul RO e-Transport, procesele de transfer și primire date sunt automatizate complet sau, după caz, parțial.

Primul pas pentru interconectare între sistemul operatorului economic (aplicația Axes Software) și sistemul RO e-Transport este cel al logării operatorului la SPV (Spațiul Privat Virtual) cu ajutorul unui username și al unei parole. Operatorul obține astfel acces la formularul electronic pe care trebuie să îl completeze cu datele specificate în legislație și să îl transmită în format XML către Sistemul RO e-Transport.

Multe dintre date, iar în unele cazuri toate datele care trebuie completate există deja în aplicațiile Axes Software, fapt care a condus la ideea de automatizare a procesului de completare a formularului și a documentelor de transport. Avantajele digitalizării acestei operațiuni sunt clare: erorile umane sunt eliminate total, operatorul nu mai depune efort și nu mai pierde timp prețios pentru identificarea și completarea manuală a informațiilor. În plus, în situația în care nu toate datele sunt disponibile direct din aplicație, există și posibilitatea de a combina completarea automată cu cea manuală pentru a le introduce. În ambele cazuri, intervenția umană este minimalizată, iar eficiența și acuratețea datelor sunt maximizate.

Sistemul RO e-Transport confirmă automat primirea datelor, generând și transmițând codul unic UIT prin care este identificat transportul declarat de operator. Aplicația Axes Software utilizată de operator preia acest cod și îl completează automat în documentele de transport, care sunt ulterior tipărite și înmânate șoferului ce efectuează respectiva cursă.

Digitalizarea asigură flexibilitate maximă: dacă apar modificări legate de datele raportate inițial ANAF/către Sistemul RO e-Transport, actualizarea și transferul automat al datelor se face rapid prin aplicația Axes Software, iar confirmarea înregistrării noilor date este transmisă de ANAF, fără schimbarea codului UIT. Fluxul de date dintre cele două sisteme urmează același traseu și în situația în care este anulat transportul – confirmarea anulării conduce la anularea codului UIT.

Bunurile cu risc transportate rutier care fac ­obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport:

  • Legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare;
  • Fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni;
  • Băuturi, lichide alcoolice și oțet;
  • Sare, sulf, pământuri și pietre, ipsos, var și ciment;
  • Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, tricotate sau croșetate;
  • Îmbrăcăminte și accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croșetate;
  • Încălțăminte, ghete și articole similare; părți ale acestor articole;
  • Fontă, fier și oțel.

Articole similare

Ad