Parlamentul European este pregătit să impună interdicții privind permisele de conducere la nivelul întregii Uniuni Europene.
În prezent, este posibil ca o persoană să aibă permisul de conducere suspendat într-o țară străină din UE, dar să îl păstreze în țara de origine. UE trece acum la eliminarea acestui decalaj.
Parlamentul European a votat în favoarea planurilor de implementare a interdicțiilor de conducere care se pot aplica pe întreg teritoriul blocului comunitar, informează DW. Propunerea a trecut cu 372 de voturi pentru și 220 împotrivă la prima lectură, 41 de deputați europeni abținându-se. UE are un sistem unificat de permise de conducere, ceea ce înseamnă, în cea mai mare parte, că persoanele calificate să conducă într-un stat membru pot conduce în toate statele membre.
Pierderea permisului de conducere în țara în care a fost eliberat sau suspendarea dreptul de a conduce în această țară cu reținerea permisului, va conduce automat către incapacitatea de a conduce legal în orice altă țară din UE.
Cu toate acestea, în cazul în care un conducător auto comite infracțiuni care duc la o interdicție sau la o suspendare într-un alt stat membru, în prezent, sancțiunile și restricțiile se aplică adesea numai în țara în care a fost comisă infracțiunea, și nu în țara de reședință a conducătorului auto sau în restul blocului comunitar.
“Sunt convins că această directivă nu numai că va ajuta la reducerea accidentelor rutiere, dar va contribui și la o mai bună conștientizare în rândul cetățenilor cu privire la o conducere mai responsabilă și la dorința de a respecta regulile și de a accepta consecințele încălcării lor, indiferent de locul în care conducem în UE”, a declarat eurodeputatul bulgar Petar Vitanov.
Normele de descalificare au fost prezentate în martie 2023 ca parte a unui pachet de măsuri privind siguranța rutieră care urmărește să reducă la minimum numărul de decese pe drumurile UE până în 2050. Deputații europeni au sugerat includerea conducerii fără un permis valabil pe lista infracțiunilor grave de circulație – care include în prezent conducerea sub influența alcoolului sau provocarea unui accident rutier mortal – care ar declanșa automat schimbul de informații privind decăderea din drepturi de conducere între statele UE. În cele mai multe cazuri, pentru șoferii cu permis de conducere, pasul crucial ar fi informarea țării care a eliberat permisul. De asemenea, depășirea cu 50 km/h a limitei de viteză este considerată o infracțiune rutieră gravă care poate duce la interzicerea dreptului de a conduce.
sursa foto: POLITSEI.EE