Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Lucrătorii sezonieri şi mobili, în vizorul ELA

Agenţia Europeană a Muncii (ELA) a anunţat că va acorda o atenţie deosebită respectării drepturilor lucrătorilor sezonieri din statele membre, care, de regulă, au condiţii precare de trai. „Toţi lucrătorii trebuie să aibă drepturi egale, inclusiv lucrătorii sezonieri şi mobili”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi sociale, în cadrul conferinţei de lansare oficială a ELA, din 9 noiembrie 2021.

Agenţia a derulat deja 5 inspecţii coordonate, în 9 state membre, pe parcursul lunii septembrie, al căror obiectiv a fost verificarea respectării condiţiilor de muncă pentru lucrătorii sezonieri. Alte operaţiuni de control sunt planificate în perioada următoare pentru lucrătorii din construcţii şi transport, pentru a verifica dacă le sunt respectate drepturile sociale. „Respectarea salariului minim şi aplicarea corectă a directivei detaşării reprezintă o prioritate”, a subliniat Schmit.

Piaţa muncii se schimbă, chiar dacă nu putem previziona de pe acum întreg tabloul general. Cert este că două tendinţe care vor impacta piaţa muncii pe viitor sunt schimbările tehnologice şi demografice, a precizat Janez Cigler Kralj, ministrul slovac al Muncii, Familiei, Problemelor sociale şi Egalităţii de şanse. „Peste jumătate dintre toţi angajaţii activi sunt implicaţi mai mult sau mai puţin în activităţi tehnologice, automatizarea, dezvoltarea inteligenţei articifiale şi platformele comerciale fiind printre principalele domenii. Automatizarea va avea un rol important pe viitor şi va afecta sectoare cu nivel redus de calificare: agricultură, producţie, transporturi, construcţii. În aceste domenii activează numeroşi lucrători sezonieri, care vor fi afectaţi. Ne aşteptăm şi la diferenţe în salarizare şi condiţii de muncă. În acest sens, diferenţele demografice trebuie reduse prin politici sociale proactive”.

Este necesară investirea în formare profesională şi specializare, pentru că digitalizarea funcţionează doar cu instruire. Oamenii trebuie să aibă la dispoziţie mijloacele pentru a se specializa şi pentru a putea trece mai uşor de la un loc de lucru la altul, astfel încât să nu mai vorbim de şomaj, ci de tranziţie între locuri de muncă diferite.

Elisabeth Borne, ministrul francez al Muncii şi Incluziunii sociale, a subliniat faptul că angajaţii trebuie să fie adaptaţi noilor condiţii de liberă concurenţă pe piaţa muncii. Dumpingul social face ca aparteneţa la UE să fie afectată. Oamenii trebuie să beneficieze de drepturi egale. În aceste condiţii, protejarea drepturilor lucrătorilor detaşaţi este esenţială, iar Franţa lucrează intens în această direcţie. „Trebuie asigurate drepturi minime şi aici este importantă directiva salariului minim, precum şi transparenţă privind salarizarea. De asemenea, activitatea platformelor care angajează lucrători din alte ţări trebuie mai bine reglementată, pentru a asigura respectarea drepturilor sociale minime”.

Importanţa protecţiei sociale crescute pentru lucrătorii mobili a fost subliniată şi de Lucia Duris Nicholsonova, preşedintele Comisiei de Muncă şi Probleme Sociale din Parlamentul European. „Pandemia a scos la iveală incertitudinea în care lucrează şi îşi duc traiul aceşti oameni. ELA trebuie să se asigure că drepturile le sunt respectate. Lucrătorii detaşaţi încă au probleme cu postarea ilegală, sunt angajaţi ai companiilor căsuţă-poştală şi nu beneficiază de condiţii corecte de muncă. Piaţa muncii se confruntă acum cu provocări majore, iar digitalizarea este una ele, întrucât forţa de muncă trebuie să lucreze în condiţii sigure”.

În acelaşi timp, în special în sectorul „last-mile delivery” sunt identificate condiţii grele de muncă pentru lucrători. „Atâta timp cât se va permite transportul gratuit pentru livrările din comerţul electronic, abuzurile pe componenta de transport vor exista”, a precizat Livia Spera, vice-preşedintele Confederaţiei Sindicatelor din Europa (ETUC) şi seretar general al Federaţiei Europene a Lucrătorilor în Transporturi (ETF).

Referitor la politicile de securitate socială, Spera a subliniat încă o dată necesitatea unei propuneri legislative pentru instituirea numărărului european unic de asigurare socială.

Articole similare

Ad