Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Magnet pentru producatorii de textile


Desi are deschidere catre Dunare, pe de o parte, si catre tari ca Bulgaria, Grecia sau Turcia, pe de alta parte, Giurgiu detine un singur parc tehnologic, intins pe 12,8 ha, constituit pe fosta infrastructura a intreprinderii de confectii textile Dunareana. Chiar daca in calea companiilor care vin din alte zone ale tarii se afla Bucurestiul, cu oferte variate de spatii industriale, Parcul Tehnologic si Industrial Giurgiu Nord (PTIGN) s-a dovedit atractiv in special pentru companiile din domeniul textil, in zona existand suficienta forta calificata de munca, in ciuda desfiintarii scolilor profesionale si a liceului cu profil textil.
 
Constituit in 2003 ca parc de tip greenfield pe fosta platforma industriala Dunareana, PTIGN este situat in zona de nord a orasului Giurgiu, pe DN5, si are ca administrator o societate omonima infiintata de actionari ca Dunareana, Romchimtex, Daytex, Romtrans, Noua Era, Consiliul Judetean si Consiliul Local Giurgiu, ASE Bucuresti si Institutul National de Cercetari Textile (INCT). „Actionarii au constituit un capital social. La inceput au fost toti egali, insa cand a trebuit majorat capitalul, doar Dunareana a putut completa cu suma necesara“, a explicat Nicolae Jianu, managerul parcului, mentionand ca terenul, cladirile si infrastructura subterana au fost puse la dispozitia PTIGN gratuit, pe 30 de ani, de catre Dunareana.
Parcul are o suprafata de 12,8 ha, din cele 8 ha construite fiind ocupate in prezent mai mult de 85%. „Mai avem cateva hale disponibile, dar si posibilitatea de a construi si alte hale industriale pentru care deja avem scheletul. De asemenea, exista spatiu de extindere pe care putem sa il cumparam, insa trebuie sa avem intai cererea“, a punctat Nicolae Jianu, cu increderea ca in urmatorii doi ani parcul va fi acoperit 100%. „Am mers pe cresterea gradului de ocupare in fiecare an. Anul acesta s-a dat in functiune un spital caruia inchirierea i s-a facut in conditii extrem de avantajoase.“
 
Un parc 90% textil
Principalul scop al PTIGN este de a atrage investitori straini si autohtoni care sa dispuna de tehnologii moderne de productie si care, implicit, sa creeze noi locuri de munca pentru locuitorii din zona. „Investitorilor le-am pus la dispozitie apa, energie electrica si gaze naturale. Cladirile existente au fost modernizate si customizate in functie de solicitarile clientilor, astfel incat sa le livram la cheie. De asemenea, am modernizat statia de epurare necesara mai ales societatilor textile“, a spus Jianu, subliniind ca in parc lucreaza acum circa 1.700 de angajati. 
In prezent, pe langa spitalul pentru batrani si un club sportiv, in parc mai activeaza 29 de societati de productie, plus inca doua companii care detin depozite. 90% dintre chiriasi au afaceri in domeniul textil (tesatorie, finisaj si confectii). „Cel mai mare agent economic din PTIGN, atat ca suprafata, cat si din punct de vedere al productiei, este UCO Tesatura, societate cu capital belgian apartinand holdingului UCO Raymond, …

Articole similare

Ad