Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai mult interes pentru economie circulara si sustenabilitate

Operatorii economici vor fi mai orientati catre sustenabilitatea afacerii si ar putea include sau extinde diverse forme de colaborare, tipice economiei circulare, in 2019. Concluzia analistilor CHEP Romania, survine in contextul economic si legislativ local si european, care influenteaza sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) si modul de functionare din supplz chain.

Potrivit CHEP Romania, companiile din FMCG vor fi tot mai interesate de economia circulara. Ca si la nivel global, piata romaneasca se apropie de punctul in care resursele naturale nu vor mai puteatine pasul cu cererea de consum.
Conform unei analize derulate de CHEP in piata romaneasca de FMCG, 88% dintre producatorii si retailerii participanti considera economia circulara (sistem in care activitatea economica e decuplata de consumul resurselor finite si nu se produc deseuri) si formele de colaborare implicite avantajoase pentru companie, in pricipal, din perspectiva economiei de costuri, materii prime si deseuri.
Numarul companiilor care au trecut de la logistica liniara la circularitate a crescut anual cu aproximativ 60% la 30 iunie 2018, in piata locala de FMCG. De asemenea, in Romania, se deruleaza sapte proiecte de transport colaborativ, in care partenerii de lantul logistic si-au aliniat planurile de transport pentru a reduce costurile si emisiile poluante.
Sustenabilitatea este cu atat mai importanta, cu cat raportarea transparenta a indicatorilor non-financiari a devenit obligatorie pentru toate companiile cu peste 500 de angajati, nu doar pentru cele de interes public, conform ordinului Ministerului Finantelor din noiembrie 2018, cu referire la aplicarea Directivei europene 2014/95.
De asemenea, modificarea modelului economic de valorificare a deseurilor de ambalaje, de la 1 ianuarie 2019, va contribui la orientarea operatorilor economici spre solutii circulare, care pot garanta scaderea cantitatii de ambalaje puse pe piata nationala, a poverii administrative si fiscale.

Articole similare

Ad