Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul transporturilor din Spania a creat un calculator automat de indexare a tarifelor

Ministerul de Transport din Spania a publicat pe site-ul său oficial un calculator care permite determinarea automată a ajustării ce trebuie făcute în facturile transportatorilor, pentru a permite aplicarea mai ușoară de către aceștia a clauzei obligatorii de indexare a tarifului în funcție de fluctuația prețului combustibilului, clauză inclusă de curând în decretul de Lege privitor la transporturi.

„Calculatorul“, inițial în format Excel – dar se lucrează la transformarea lui într-o aplicație permanentă – permite consultarea oricărei variații a prețului motorinei dintre două perioade de interes și deci indică diferența în procente care trebuie aplicată facturilor.

Conform acestei formule, explicate de federația FENADISMER, cărăușii trebuie să-și majoreze tarifele din ultimele 12 luni cu până la 15,21% în cazul vehiculelor de peste 20 t, cu excepția celor de construcții – desigur, din acest procent se scade indexarea care s-a realizat deja în ultimul an – și asta să se reflecte în facturile pe martie. Pentru vehiculele de peste 3,5 t tarifele trebuie mărite cu 10,14%, iar pentru cele de până la 3,4 t, cu 5,07%.

Reamintim că noua lege din Spania include această prevedere de ajustare automată a tarifului, solicitată de transportatori, deoarece combustibilul s-a scumpit până pe 29 martie 2022 cu 50,7% față de aceeași perioadă din 2021. Iar transportatorii care nu au indexat tarifele în funcție de această creștere sau le-au indexat parțial au dreptul să o facă acum.

Decretul de lege stabilește o formulă unică de revizuire, care trebuie aplicată în toate contractele – chiar dacă transportatorul și clientul nu au avut nicio formulă de revizuire convenită – care este cea stabilită în prezentul ordin ministerial de definire a condițiilor generale de contractare și care se calculează în funcție de masa maximă a vehiculului.

Articole similare

Ad