Pe fondul unui declin al cotatiei barilului Brent, Romania va inregistra o scadere a pretului la pompa al benzinei si motorinei, a declarat, marti, 21 aprilie, ministrul Economiei, Virgil Popescu, in cadrul unei emisiuni televizate.
„Romania, ca si Europa, este legata de cotatia Brent a petrolului, iar acolo pretul petrolului e in jur de 25 de dolari. Mai mult, dupa parerea mea, Romania nu va fi afectata pe termen scurt de aceasta scadere dramatica de pe pietele americane din doua motive: o data ca suntem conectati la piata Brent care are o cotatie de 25 de dolari, cat de cat normala si reala in acest moment, iar in al doilea rand Romania este importator net de petrol. Intr-un an cu o economie care functioneaza in mod normal, Romania consuma in jur de 11 milioane de barili de petrol, din care 4 milioane sunt asigurati de productia interna. Practic, importam cam in jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern. Productia interna a Romaniei se mentine la acelasi nivel constant de 4 milioane de barili anual. Deci, nu exista risc ca sa avem posibilitatea inchiderilor de sonde pentru faptul ca nu mai avem unde pune productia de petrol, cum se intampla in acest moment in America”, a declarat Virgil Popescu la Digi 24.
Ministrul Economiei a mentionat ca, dat fiind contextul, o scadere a pretului carburantilor la pompa va reprezenta un lucru pozitiv pentru populatie. „In conditiile in care pretul Brent va scadea, va scadea si cotatia la statiile de carburanti din Romania. Guvernul a adoptat o Ordonanta saptamana trecuta prin care acordam o derogare producatorilor de carburanti de la procentele de amestec de carburant bio in benzina si motorina. Pe perioada starii de urgenta, practic se pot introduce motivat si cu aprobarea Ministerului Economiei si procente mai mici de biocarburant in benzina si motorina si asta va duce la o destocare a capacitatilor din rafinarii. Exista posibilitatea ca si cotatia Brent sa scada, dar nu intr-un ritm dramatic de acest fel”, a explicat ministrul Economiei.