Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministrul Muncii: Modelul german Kurzarbeit este o sursa de inspiratie, dar el trebuie adaptat la realitatile din Romania

Modelul german privind programul flexibil de munca in criza economica reprezinta o sursa de inspiratie pentru Guvern, insa aceste reglementari trebuie adaptate realitatilor din Romania, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, in debutul unei dezbateri organizate cu patronatele si cu sindicatele pe tema flexibilizarii programului de lucru.

„Suntem datori in continuare sa lucram impreuna cu dumneavoastra (patronatele si sindicatele, n.r.) pentru celelalte domenii care au fost afectate si care au nevoie de un sprijin, cum este cazul flexibilizarii programului de lucru, in conditiile in care activitatea lor revine gradual, revine pe masura ce isi revin celelalte domenii din economie, de care aceste entitati sunt dependente. Dorim sa discutam despre care sa fie cadrul in care sa se poata interveni eficient in sprijinul entitatilor cu o activitate afectata de pandemie, care nu au inchis, dar sunt afectati in sensul in care si-au redus activitatea si au redus, bineinteles, si incasarile, in conditiile in care comenzile, fluxurile, relatiile lor de afaceri n-au mai putut sa se desfasoare la aceiasi parametri. Aici, Germania a fructificat experienta de criza in sensul in care a gandit o reglementare care reprezinta o sursa de inspiratie si pentru noi, in mod evident trebuie sa o adaptam realitatilor din Romania“, a transmis Violeta Alexandru antreprenorilor prezenti.
 
„Kurzarbeit“, modelul german invocat de ministrul Muncii, presupune subventionarea de catre Guvern a unei parti a salariilor pentru acei lucratori carora angajatorii le-au modificat orarul de munca din program normal in program partial, din cauza crizei economice. Practic, angajatii cu programul de lucru scurtat ar urma sa primeasca de la Guvern contravaloarea muncii pentru zilele in care nu mai sunt chemati la munca de angajatori. Modelul subventionarii de catre Guvern a castigurilor salariale a angajatilor pe perioada zilelor in care acestia nu mai au de lucru a fost promovat in repetate randuri in ultimele luni de patronatele din Romania, in special de presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana, Dragos Anastasiu.
 
Ministrul Muncii a mai sustinut si necesitatea flexibilizarii reglementarilor de pe piata muncii. „Sesizam ca, fata de masurile deja luate de Guvern, este momentul ca atat cadrul legal, cat si intreaga abordare cu privire la piata muncii, sa fie adaptata situatiei si modului in care astazi arata lucrurile in economie. Ma refer la o nevoie reala pe care o percepem de a flexibiliza relatiile de munca, de a adapta cadrul legal, norma primara, dar poate si norma secundara, adica atitudinea institutiilor publice, prin masuri organizatorice in consecinta, de asa maniera incat revenirea in activitate sa se faca in relatie cu posibilitatea dumneavoastra de a va angaja in noi contracte, de a va atrage noi resurse cu care sa va desfasurati activitatea“, a spus Violeta Alexandru. Oficialul a mai precizat ca peste 1.300.000 de persoane au beneficiat de masura somajului tehnic acoperit de Guvern. „Masura somajului tehnic a venit in intampinarea nevoilor a peste 1.300.000 de persoane, a ajuns acum intr-un cuantum de 4 miliarde de lei. Este, daca imi permiteti, cel mai interesant exemplu de mod in care s-a mobilizat administratia, ma refer la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, sa faca plati rapid, sa proceseze foarte rapid un mecanism de sprijin pentru angajati si angajatori.“
 

Articole similare

Ad