Societatea civila romaneasca s-a mobilizat exemplar, sarind in ajutorul miilor de ucraineni care au fugit din calea razboiului, trecand granita in tara noastra. Fiecare a contribuit cu ce a putut: alimente, haine, cazare, transport etc. Solidaritate si unitate au venit si din partea companiilor de transport calatori, care au imbarcat gratuit refugiatii pentru diferite destinatii din tara si din strainatate, dar nu numai. Au facut-o din empatie, fara sa astepte laude. Nu puteam insa lasa gestul lor sa treaca neobservat.
Operatorii de transport calatori au venit prompt in sprijinul refugiatilor ucraineni, care ne-au trecut frontiera de stat in numar mare incepand cu 24 februarie. Primii care s-au mobilizat au fost cei din judetele de granita, iar in scurt timp li s-au alaturat si altii.
Cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei a fost Siret, unde reprezentantii firmei Tarsincom au fost prezenti inca de la inceput. Autocarele companiei sucevene au oferit gratuit transferuri din vama Siret catre orasele Siret, Radauti si Suceava, chiar din prima zi, dar si dupa ce situatia a intrat sub organizarea si coordonarea ISU. Lor li s-au alaturat si alte companii membre in Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Suceava, dar si multi alti transportatori de marfa din zona.
Tarsincom a deschis o linie telefonica pentru informatii in limba ucraineana si asigura transport catre Italia, Austria, Germania, Belgia si Anglia. Numarul de curse internationale a fost suplimentat – pe fondul cresterii solicitarilor primite – si, in limita posibilitatilor, aproximativ 10% din locuri sunt oferite celor care nu au posibilitati sau mamelor cu multi copii.
La autogara Tarsincom din Suceava se ofera cazare si mancare pentru cei care vor calatori in strainatate cu autocarele companiei. Acestia sunt adusi din frontiera gratuit de catre microbuzele ISU. Inspectoratul a pus la bataie 20 de microbuze a cate 20 de locuri special pentru transferuri, iar Autoritatea Rutiera Romana a centralizat toate liniile interjudetene si internationale ale operatorilor din Suceava, pentru a se putea face o distributie mai buna a refugiatilor, in functie de destinatia de calatorie. Toate informatiile privind disponibilitatile de cazare si transport pot fi consultate pe platforma inforefugiat.ro, cu sectiune si in limba ucraineana.
Conducerea Tarsincom face parte si din Comitetul de criza organizat de Biserica Penticostala. Aceasta din urma a amenajat 400 de locuri de cazare pentru ucrainenii refugiati, indiferent de religie. Alte organizatii non-guvernamentale si fundatii au venit la fata locului, pentru a-si aduce sprijinul, inclusiv au platit pentru a asigura transportul unor grupuri de refugiati catre Occident.
Bilete reduse sau chiar gratuite pentru refugiati
Si carausii au finantat, la randul lor, transportul ucrainenilor, firma Pletl, de exemplu, oferind locurile ramase libere in autocarele de pe liniile de Austria si Germania. Anuntul a fost facut pe pagina de facebook a companiei si a avut un impact puternic, mesajul ajungand la peste 100.000 de persoane. Astfel, in fiecare zi de la izbucnirea conflictului, autocarele Pletl au imbarcat cate 5-6 ucraineni per cursa, cu plecare din Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca sau Timisoara. Destinatiile cele mai solicitate au fost nordul si sud-vestul Germaniei – regiunile Dortmund, Düsseldorf si respectiv München, Augsburg. In acelasi timp, Pletl a adus ajutoare din Germania spre Romania, trimise de fundatii solidare cu situatia fara precedent prin care trec refugiatii.
La fel, Atlantic Travels a oferit transferuri pentru refugiatii ajunsi in vama Isaccea catre Constanta, organizarea curselor fiind facuta de un reprezentant al companiei care a ramas in frontiera. De asemenea, s-a oferit transport gratuit pe liniile internationale regulate pentru familiile nevoiase, in masura disponibilitatii locurilor neocupate in autocare, iar pentru toti ceilalti refugiati, in general, s-au acordat discount-uri de 50%.
Tabita Tour a anuntat ca transporta gratuit copii pe toate liniile sale internationale, iar pentru parinti ofera o reducere de pret de 50%. La fel, Romfur ofera bilete la jumatate de pret.
Compania bucuresteana CDI Transport a pus la bataie mai multe autocare pentru a-i aduce pe refugiati la Aeroportul Otopeni sau la Gara de Nord. Administratorul Ion Comusi a stat o saptamana in Vama Siret pentru a organiza transportul din frontiera, in colaborare si cu fundatia „Gave an Angel”, si a trimis 3 autocare cu ucraineni chiar pana in Italia, la Milano, gratuit. De la fata locului, ne-a relatat dramele la care a asistat. „Autocarele au plecat, de regula, cu multi copii la bord. Am imbarcat mame cu cate 2-3 copii, dar si persoane in varsta, fara bagaje, care fugisera doar cu animalutele de companie. Este o tragedie ceea ce se intampla. Am ajutat cat am putut.”
Euro Fratello organizeaza zilnic curse spre Polonia
Si reprezentantii Euro Fratello au fost in Vama Siret inca din prima zi, unde s-a vazut ca era nevoie de transport. Au fost trimise, asadar, mai multe autocare si microbuze in frontiera, pentru transferuri catre localitatea Siret sau pana in Suceava. La hotelul Bucovina Severin, parte din acelasi grup de firme cu Euro Fratello, s-a organizat o celula de criza, unde refugiatii primesc ceva de mancare si sunt ajutati sa isi organizeze transportul catre destinatia finala.
Cei mai multi doresc sa ajunga la rude in Polonia, astfel ca Euro Fratello organizeaza zilnic curse ocazionale spre aceasta tara. Infiintarea unei linii ar fi fost mult prea anevoioasa, astfel ca solutia rapida a fost transportul in regim ocazional, cu foaie Interbus. Separat, pe cursele de linie catre Austria, Belgia si Germania ale companiei se ofera reduceri sau gratuitati pentru copiii ucraineni.
De asemenea, au fost organizate si transporturi gratuite cu grupuri de copii orfani catre diferite centre din tara.
Principala problema o reprezinta faptul ca multi refugiati (cu precadere minorii) nu au documentele de calatorie in regula, astfel ca trecerea frontierelor spre vest se face cu dificultate. In special la granita cu Ungaria sunt intarzieri, pentru ca este necesara intocmirea documentelor pe loc, astfel ca timpul de asteptare a ajuns, izolat, si pana la 10 ore.
Ucrainenii au stat cu zilele in frontiera, intrarea in Romania facandu-se cu spaga
De la izbucnirea razboiului in Ucraina, zeci de mii de ucraineni au incearcat sa fuga din tara, trecand frontiera spre Romania. Coloana de refugiati s-a intins pe mai multi kilometri, oamenii stand in picioare, in frig. Din pacate, politistii de frontiera din partea ucraineana se pare ca au profitat din plin de situatie, spagile fiind de ordinul miilor de euro.
Mai multi transportatori din zona ne-au confirmat ca s-au platit 50 de euro de pasaport pentru femei, batrani si copii. Au fost pusi sa plateasca si cei care aveau dubla cetatenie, chiar daca au prezentat la frontiera pasaport romanesc. Pentru barbatii care incercau sa fuga din tara impreuna cu familiile si nu voiau sa mearga la razboi, spaga ajunsese intre 1.000 si 3.000 de euro.
Si, cum fiecare padure are uscaturile ei, cativa romani „de bine” au speculat momentul, oferind transport contra cost spre Occident ucrainenilor bulversati, care incercau sa puna o distanta cat mai mare intre ei si razboiul pe care il lasasera acasa. „Piratii” s-au infiltrat direct in frontiera pentru a-si racola clientii, profitand de deruta ucrainenilor si de necunoasterea limbii. Astfel, o cursa cu masina de 8+1 locuri spre Occident a ajuns sa coste si 300 de euro.
Si nu doar microbuze romanesti au imbarcat in acest mod refugiati, in vamile vestice ale Romaniei fiind vazute numeroase asemenea vehicule cu numere de inmatriculare bulgaresti.
Asemenea situatii sunt, din pacate, inevitabile. Este de laudat insa efortul facut de toti cei care s-au implicat in criza refugiatilor. Acestia sunt infinit mai multi decat cei amintiti in acest articol. Tuturor, le multumim!