
„Compasul competitivității pentru UE” prezintă noua abordare legislativă a Comisiei Europene pentru a consolida economia Europei și pentru a garanta că industriile sale rămân competitive și productive la nivel global prin relansarea inovării.
O reglementare mai eficientă prin simplificare și coordonare
Industria europeană a anvelopelor pledează de mult timp pentru reducerea normelor și reglementărilor birocratice care descurajează investițiile. Accentul pus de Compas pe simplificarea reglementărilor este deosebit de încurajator, cu angajamente de reducere a obligațiilor de raportare cu 25% pentru întreprinderile mari și cu 35% pentru IMM-uri.
Propunerile de a introduce verificări ale competitivității pentru noua legislație și de a asista mai bine întreprinderile în punerea în aplicare a regulamentelor UE sunt pași în direcția cea bună, însă aplicarea corectă este, de asemenea, esențială.
Cu toate acestea, inițiativele anterioare privind o mai bună legiferare nu au redus sarcina de reglementare pentru industria anvelopelor și nici nu au condus neapărat la o mai bună elaborare a politicilor.
Inovare, decarbonizare și securitate: Piloni cheie pentru competitivitate
Industria anvelopelor a investit masiv în stimularea circularității sale. Legea privind economia circulară și, eventual, Legea privind materialele avansate ar putea contribui la crearea unui cadru legislativ favorabil pentru modelele de afaceri circulare, răspunzând cererilor de lungă durată ale industriei – și ale reciclatorilor.
Aplicarea strategiei privind inteligența artificială va sprijini inovarea industrială. Cu toate acestea, accesul la datele de la bordul vehiculelor trebuie să fie asigurat prin reglementări sectoriale specifice, pentru a oferi certitudine juridică industriei anvelopelor și pieței postvânzare în vederea creșterii numărului de soluții centrate pe consumator în cadrul tranziției digitale.
Costurile ridicate ale energiei reprezintă o provocare pentru producătorii europeni să concureze cu pneurile produse în afara UE. Acordul pentru o industrie curată și Planul de acțiune pentru o energie accesibilă vor fi teste esențiale ale ambițiilor Comisiei în materie de competitivitate.
Revizuirea Directivei privind achizițiile publice pentru a introduce o preferință europeană trebuie să recunoască industria anvelopelor ca fiind un sector critic.
Industria anvelopelor depinde în cele din urmă de țările terțe pentru aprovizionarea cu cauciuc natural. Accentul reînnoit pe materiile prime esențiale ar trebui să includă o strategie dedicată cauciucului, asigurând recunoașterea pe termen lung a cauciucului natural ca fiind esențial pentru reziliența industriei europene.
Mobilitatea ca motor al competitivității
Criza din sectorul automobilelor este mult mai profundă și mai amplă decât obiectivul actual al primei reuniuni de dialog strategic și decât obiectivul planificat privind combustibilii în viitorul Plan de investiții pentru transport durabil. Este necesară o viziune holistică asupra provocărilor pe termen lung ale întregii industrii.
Sectorul pneurilor joacă un rol-cheie în performanța vehiculelor și în mobilitatea curată și ar putea beneficia de pe urma armonizării reglementărilor. Acest rol și aceste nevoi trebuie să fie reflectate în etapele următoare ale dialogului și luate în considerare în planul de acțiune industrial al UE propus pentru industria automobilelor.
Prin prioritizarea simplificării, inovării și durabilității, Compasul competitiv are potențialul de a aborda multe dintre provocările cu care se confruntă întreprinderile și de a consolida baza industrială a Europei.
Cu toate acestea, adevăratul impact al acestor inițiative va depinde de implementarea lor specifică și de măsura în care Comisia va asculta și va colabora cu părțile interesate din industrie.
Raportul anual privind piața unică și competitivitatea este un instrument binevenit de responsabilizare, însă perspectivele sectoriale specifice și colaborarea cu industria vor fi esențiale pentru un impact semnificativ.