Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vor construi patru parcuri fotovoltaice

Cea mai mare companie de energie integrată din Europa de Sud-Est, OMV Petrom alături de producătorul de energie pe bază de cărbune, Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) vor investi 400 milioane de euro în construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de ~450 MW.

Acordul încheiat la sfârșitul anului trecut urmează să dea startul noilor fotovoltaice care vor fi construite pe amplasamentele unor foste exploatări miniere de la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, operate de CE Oltenia.

Aproximativ 70% din fondurile necesare pentru noile parcuri fotovoltaice vor fi finanțate prin Fondul de Modernizare susținut de UE. Fondul este un instrument de finanțare dedicat modernizării sistemelor energetice din țările est-europene din UE.

„Ne-am propus ca până în 2030 să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv și împreună contribuim la tranziția energetică a României.”,

a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

Franck Neel a mai precizat că cele patru parcuri fotovoltaice vor crește cu o treime puterea totală instalată obținută prin energie solară la nivel național, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW.

„CE Oltenia – cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe care vizează decarbonarea sistemului energetic și diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităților pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz și proiecte de energie regenerabilă, în vederea menținerii în siguranță a sistemului energetic Național (SEN)”,

a adăugat Daniel Burlan, președinte al Directoratului CE Oltenia.

Daniel Burlan consideră că parteneriatul cu OMV reprezintă un obiectiv important pentru societate, încă un pas în tranziția energetică a României către surse mai ecologice de energie.

Proiectul va fi dezvoltat în patru entități juridice separate, iar OMV și CE Oltenia vor deține participații egale pentru a gestiona energia electrică produsă spre vânzare de către cele două entități.

Cele patru parcuri fotovoltaice vor alimenta rețeaua națională de energie electrică începând cu anul 2024.

Articole similare

Ad