
DP World a anunțat recent lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în București. Compania este prezentă în România din 2004, prin Unitatea de Afaceri pentru Containere, în 2019 fiind înființată DP World Logistics România, care a însemnat alinierea la strategia Grupului DP World. Compania oferă oportunități strategice unice în întreaga lume, grație portofoliului global de active și soluțiilor inovatoare pentru comerț, bazate pe îmbunătățirea circulației resurselor, cu beneficii economice și sociale. Noul hub RO-RO & Project Cargo acoperă o suprafață de 130.000 m2, cu o linie de chei operațională dedicată terminalului de 1.500 m.
Volumele de import-export au fost în creștere în 2023, ajungând la 179.660 de containere importate (+12% comparativ cu 2019) și respectiv 187.735 de containere exportate (+24% față de 2019). Compania a investit 250 de milioane de dolari între 2004 și 2024, numărul total de angajați ridicându-se în 2024 la aproape 600.
DP World se axează pe trei domenii de impact: energie regenerabilă, protecția oceanelor și educație. Compania a dezvoltat o strategie pentru crearea unei rețele de terminale inter-modale pentru a crește expunerea la fluxurile comerciale din Europa Centrală și de Est, atât în interiorul UE, cât și pe rutele maritime.
Terminalul intermodal de la Aiud, amplasat în regiunea centrală a Transilvaniei, va fi dezvoltat pentru utilizare multimodală, cu servicii precum logistică de depozitare și încărcare/descărcare feroviară și rutieră, încărcare/descărcare containere, depozitare la temperatură ambientală și controlată, spații de birouri și parcare pentru camioane.
În ceea ce privește serviciile de containere, DP World asigură operațiuni portuare și logistice 24/7, cu timp de așteptare la ancoraj de 0 ore. Productivitatea la acostare este de 58 MPH, cu un timp de rotație al camioanelor de 50 de minute pentru tranzacții multiple și de 30 de minute pentru tranzacții individuale. În aceste condiții, numărul mediu zilnic de camioane este de 1.100, fiind atinse însă și vârfuri de 1.600 de camioane pe zi.
Printre serviciile de logistică se numără depozitarea, proiecte speciale, inclusiv cu marfă necontainerizată/la vrac, servicii la primul/ultimul kilometru, transport internațional cu camioane, tren și barjă, ICD (Depozit Intern de Containere) și CFS (Încărcare și Descărcare Containere).
Despre oportunităţile şi soluţiile pe care le oferă, mai nou, transportul intermodal pentru cărăuşii români vom discuta la Oradea, pe 10 aprilie, împreună cu Eugen Sucea, reprezentantul Helrom, cel mai nou şi mai inovativ organizator de transport intermodal din Europa, Istvan Wagner, managerul celui mai mare terminal intermodal din România – Railport Arad, Maarten Moller, responsabilul diviziei de transport intermodal a H.Essers, compania care a oferit primele soluţii de transport intermodal din România, şi Nicuşor Pisică, reprezentantul Grupului Renault, Dacia fiind şi unul dintre primii clienţi ai serviciilor de transport intermodal.
Care sunt noutăţile în transportul intermodal şi cum se transformă acesta pentru a atrage volume mari de marfă şi a face serviciul cât mai eficient şi profitabil.
Programul întregului eveniment poate fi consultat pe pagina evenimentului: