
Noua structură tarifară trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar Luxemburg, una dintre țările participante la Convenția privind eurovinieta, nu a reușit să finalizeze procedura de ratificare și punere în aplicare înainte de 1 noiembrie 2024, așa cum amintește asociația olandeză de transport și logistică TLN.
Tarifele vor fi majorate cu 1,9% și, pe lângă clasa de emisii Euro și numărul de axe, vor depinde și de emisiile de CO2. Autovehiculele sunt împărțite în cinci clase de emisii de CO2, de la clasa 1 (camioane diesel) la clasa 5 (emisii zero), iar clasele 2-5 beneficiază de reduceri.
De exemplu, pentru un autovehicul Euro 6 din clasa de emisii 1, tariful anual actual de 1.250 de euro va fi majorat la 1.274 de euro, iar în clasa 1 are loc o diferențiere suplimentară pe baza clasei de emisii Euro. (Mai multe detalii aveți aici: Tractatenblad 2023, 52 | Overheid.nl > Official Announcements.)
Există cinci tarife (publicate anterior în stb-2024-240.pdf) care se abat de la tarifele incluse în protocolul de mai sus: vinieta anuală pentru un autovehicul din clasa 5 cu cel puțin patru axe, tariful lunar pentru un autovehicul din clasa 1 Euro 6 sau mai curat de Euro 6 cu cel puțin patru axe, tariful săptămânal pentru un autovehicul clasa 5 cu cel puțin patru axe, tariful zilnic pentru un autovehicul clasa 2 cu cel puțin patru axe și tariful zilnic pentru un autovehicul clasa 5 cu cel puțin patru axe.
Tariful anual pentru un vehicul Euro 6 cu cel puțin patru axe din clasa 5 scade față de unul din clasa 1 până la 319 euro.
Vinietele achiziționate înainte de 25 martie 2025 vor rămâne valabile pe durata pentru care au fost achiziționate. Ministerul olandez al transporturilor se așteaptă ca 98% dintre autovehiculele aflate acum în circulație să cadă în clasa 1 în 2025, inclusiv cele care nu îndeplinesc standardul Euro 1. Clasele 2 și 3 au emisii mai mici cu cel puțin 5%, respectiv 8% decât clasa 1, clasa 4 cu cel puțin 50% mai mici și clasa 5 are emisii 0.
Reamintim că eurovinieta este obligatorie pentru autovehiculele de peste 12 t și nu se va mai aplica în Olanda din momentul în care se va introduce taxa de drum pentru camioane, adică, așa cum se estimează acum, de la jumătatea lui 2026.
Utilitarele între 3,5 și 12 t sunt scutite de eurovinietă, dar excepția va expira în martie 2027, când se așteaptă deja să se aplice în Olanda taxa de drum pentru camioane, ce prevede un tarif/km. Danemarca a renunțat la eurovinietă în 2025, așa că aceasta se mai folosește acum în Olanda, Suedia și Luxemburg.