Pe segmentul logisticii folosirea de forta de munca temporara sau, in cel mai avansat caz, externalizarea a inceput sa prinda teren, chiar daca timid si in principal la firmele mari. Forta de munca temporara este folosita mai ales pentru a combate efectele sezonalitatii din punctul de vedere al personalului, pentru a nu angaja permanent o masa de oameni care in final va fi redundanta. Avantajele luarii acestei decizii si pasii urmati au fost prezentati cu ocazia conferintei organizate de revista Tranzit la Bucuresti, pe 21 martie.
Sezonalitatea volumelor in logistica este poate principalul motiv pentru care se foloseste forta de munca temporara si, cum viteza de reactie a ajuns in ultima vreme foarte importanta pentru clienti, companiile de profil apeleaza la astfel de servicii, cu atat mai mult cu cat planificarea comenzilor nu se mai face pe perioade mari de timp. Daca clientul vine in ultimul moment cu o comanda, nimeni nu isi permite sa refuze. Sunt si proiecte concretizate pe ultima suta de metri, iar clientul vrea ca operatiunile sa inceapa ireal de repede.
Angajarea temporara pentru situatii fluctuante
Atunci cand se doreste angajarea unui muncitor in depozit recrutarea efectiva se poate desfasura intr-un interval destul de lung. La fel de bine, sunt situatii in care o recomandare rezolva lucrurile in cateva minute. Costurile implicate de acest proces tind sa nu se vada deoarece de foarte multe ori cel ce recruteaza este angajatul companiei respective sau se lucreaza foarte mult pe recomandari. Oricum ar fi, procesul de recrutare are multi pasi: intelegerea nevoilor legate de recrutare, identificarea candidatilor, evaluarea acestora, interviurile, lista scurta, interviurile finale, oferta. Indiferent daca aceasta persoana face parte din companie sau vine de la o agentie de recrutare, acesti pasi sunt urmati. Asa cum a aratat Irina Panzaru, branch manager SMB Manpower, „inainte de a incepe recrutarile, angajatorul trebuie sa analizeze foarte bine daca are varfuri de sezonalitate, in ce masura e important sa aiba costuri predictibile chiar si in aceste conditii, cat de important este ca oamenii sa fie calificati din start sau pot fi specializati la locul de munca, in ce masura retinerea acestora poate fi o provocare, cat de importanta este reducerea costurilor directe, cat costa timpul alocat procesului de recrutare si ce ar face in situatia in care s-ar putea degreva de anumite activitati si ar avea mai mult timp la dispozitie.“
In plus, angajatorul trebuie sa isi analizeze atent volumele si activitatea, sa vada daca are ce sa-i dea de lucru persoanei respective cel putin un an, si atunci cea mai indicata solutie este recrutarea. Daca nu se stie exact si perioada sigura de munca este de sase luni, de exemplu, se obtin economii spectaculoase daca se alege angajarea temporara, diferenta totala de costuri intre angajare directa pe un an si munca temporara fiind de 54-74%. …