Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata de leasing ar putea depasi 2,3 miliarde de euro in 2017

Industriile de leasing si credit de consum au inregistrat cele mai bune rezultate in 2016 de la declansarea crizei economice, dinamica de cresterea finantarilor noi acordate de acestea fiind de 2 cifre, beneficiind insasi de evolutia extrem de buna a economiei romanesti. Trendul de crestere robusta a finantarilor acordate de industriile de leasing si credit de consum este de asteptat sa continue si in 2017, a fost concluzia dezbaterilor din cadrul celei de-a douasprezecea editii a Conferintei Nationale-ALB Romania.
 

„Estimam ca piata de leasing financiar va incheia 2016 cu o crestere de 20% an/an si o valoare a finantarilor noi de aproximativ 2 miliarde de euro, din care 77% sunt destinate achizitiei de vehicule,” a declarat Bogdan Speteanu, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare –ALB Romania. In continuare, vehiculele raman principalele active finantate in leasing financiar, sustinute in principal de cresterea finantarilor autoturismelor si a vehiculelor comerciale usoare. Totodata, dat fiind nivelul de crestere al pietei si dinamica pozitiva inregistrata in primele noua luni ale anului, specialistii estimeaza o crestere de 15% a pietei in 2017 si un volum de bunuri finantate ce ar putea depasi 2,3 miliarde de euro. Cresterea ar putea veni din finantarea unor sectoare precum agricultura, echipamentele medicale sau constructiile,dar si din finantarea in leasing financiar a persoanelor fizice, au afirmat reprezentantii industriei. La capitolul provocari pentru companiile din domeniu, presedintele ALB a punctat birocratia accentuata, problemele si termele lungi necesare inmatricularii vehiculelor,impredictibilitatea cadrului legislativ si tendinta de supra reglementare a sectorului.
Si industria de credit de consum a inregistrat o crestere, volumul finantarilor noi de credite de consuma cordate de membrii ALB fiind pe plus cu 35 % an/an in prima jumatate a anului 2016, avansul datorandu-se in principal creditelor de nevoi personale care au inregistrat o crestere de 53 % an/an, dupa cum arata organizatorii. Datele arata ca populatia s-a imprumutat mai mult la banci, soldul creditelor de consum in lei acordat de institutiile financiare nebancare crescand doar cu 8 % an/an, inregistrand o dinamica inferioara fata de creditele de consum in lei acordate de banci. Acest lucru este datorat „reducerii maturitatilor creditelor solicitate de clientii IFN, pe fondul cresterii veniturilor populatiei cu 14 % an/an si imbunatatirii asteptarilor consumatorilor.“
In cadrul conferintei organizata de ALB Romania alaturi de Govnet Conferences, unul din subiectele de interes l-a constituit plafonarea tarifelor RCA. Prezent la discutii, Paul Mitroi, director al Directiei de Reglementare si Autorizare din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, a vorbit despre transpunerea in legislatia nationala a directivei europene privind distributia de asigurari, precum si despre faptul ca Parlamentul urmeaza sa ia o decizie referitoare la ordonanta ce prevede plafonarea tarifelor RCA pana in primavara anului viitor, dupa cum mai arata organizatorii.

Articole similare

Ad