
Portul Göteborg a semnat un contract pentru construirea unei stații de transformare care să deservească terminalele de containere și auto ale portului. Instalația este o parte esențială a infrastructurii necesare pentru a permite conectarea la rețeaua de alimentare de la țărm atât pentru navele de containere, cât și pentru navele car/RoRo – lucru care va fi disponibil în port înainte de 2030.
“Această stație de transformare este o etapă importantă care ne aduce mult mai aproape de conectarea la rețeaua electrică de la țărm pentru navele de containere și navele auto/RoRo. Ea permite conectarea electrică la un total de șapte dane – cinci la terminalul de containere și două la terminalul de mașini”, spune Magnus Nordfeldt, șeful sectorului de afaceri Cargo din cadrul Portului Göteborg.
Cu OPS (Onshore Power Supply), navele pot fi alimentate cu energie electrică la chei, în loc de combustibili fosili, în timp ce sunt ancorate. Acest lucru duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, oxizi de sulf și oxizi de azot – reducând astfel amprenta climatică, creând un mediu local mai curat și îmbunătățind condițiile de lucru în port. Numai prin conectarea navelor de containere, portul are potențialul de a reduce emisiile de CO₂ cu cel puțin 5.600 de tone pe an.
Cu OPS disponibil pentru navele de transport de containere și autoturisme/RoRo, portul va respecta, de asemenea, viitoarele reglementări ale UE care, începând din 2030, impun navelor de peste 5.000 de tone brute să se conecteze la OPS în timp ce sunt la dană. OPS este deja instalat la terminalele Ro-Ro și Ro-Pax ale portului, precum și la terminalul energetic.
AF Bygg Väst, parte a AF Gruppen Sweden, a primit contractul pentru construirea noii stații de transformare. Valoarea contractului este de 129 de milioane SEK (aproximativ 11,4 milioane EUR) și include construirea unei stații de transformare cu o capacitate de 19 MVA (megavolți amperi) pentru energia de intrare.
„Suntem încântați să ni se încredințeze sarcina de a contribui la o exploatare portuară mai durabilă și așteptăm cu nerăbdare să începem prima noastră colaborare cu Portul Göteborg”, spune Bård Frydenlund, vicepreședinte executiv al AF Gruppen Suedia.
Proiectul stației de transformare va începe în al doilea trimestru al anului 2025 și este programat pentru finalizare în martie 2027. Proiectul este cofinanțat de fondul UE „Mecanismul Conectarea Europei”, cu un sprijin de aproximativ 90 de milioane SEK.
Investițiile totale pentru OPS în terminalele de containere și auto – care includ, de asemenea, instalații de cabluri și aparataj electric pentru șapte dane – sunt estimate la aproximativ 600 de milioane SEK (aproximativ 52,8 milioane EUR).
sursa foto: Portul Göteborg